Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Huawei je našao rješenje za embargo – je li moguć veliki povratak?

Novi brend Hi Nova osnovan je kako bi se uklonili problemi u opskrbi čipova koji podržavaju 5G i kako bi se izbjegao problem zaliha zbog embarga. Proizvodi marke temelje se na pametnim telefonima serije Huawei Nova. Brend Hi Nova pojavio se sa Nova 9 serijom, serijom koju je Huawei predstavio 2021.

Postoji mnogo Huawei podbrendova zasnovanih na modelu Huawei Nova 9. Tu je model Honor 50, koji je identičan Nova 9 modelu osim 5G podržanog čipa i softvera. Nakon Nova 9 i Honor 50, tu je serija Hi Nova 9, koja je trenutno dostupna samo na kineskom tržištu. Serija uključuje 3 modela: Hi Nova 9 (standardni model), Hi Nova 9 Pro i Hi Nova 9 SE.

Kako se brend Hi Nova ne bi našao pod utjecajem američkih sankcija, ne smije biti pod markom Huawei, tj. vlasnik ne može biti Huawei.

Problem vlasništva je poprilično lako riješen, službeni vlasnik je China Post, kineska državna tvrtka koja upravlja službenim poštanskim uslugama u zemlji. Problemi koji nastaju ovim manevrom su riješeni ugovorom o strateškom partnerstvu između ove dvije tvrtke, a taj ugovor datira još od 2019. godine dok se Huawei pripremao na embargo.

Sama činjenica što Huawei nema direktne veze s Hi Nova brendom je riješila gotovo sve probleme u kojima je Huawei. Tako Hi Nova može kupiti Qualcomm čipove s podrškom za 5G, koristiti najnoviju verziju Androida na novim pametnim telefonima i nema nikakvih problema s ograničenim zalihama proizvoda (dakle može funkcionirati kao i svaka druga tvrtka koja se bavi proizvodnjom i prodajom pametnih telefona).

Još nije poznato koliko daleko će ovo partnerstvo sezati i hoće li ono označiti veliki povratak Huaweija na globalna tržišta, no vjerujem da je to scenarij kojeg svi priželjkujemo.

Bajtbox