Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Poput Wimbledona: Čelnici Roland Garrosa razmatraju zabranu učešća teniserima iz Rusije i Bjelorusije

[ad_1]

Wimbledon je zvanično prvi, i bar za sada, jedini turnir koji je suspendovao pojedinačne tenisere i teniserke iz Rusije i Belorusije. Ali, kako vrijeme odmiče sve više vijesti stiže da ostali turniri razmišljaju da povuku identičan potez.

Nakon špekulacija da Rusa i Bjelorusa neće biti ni na Mastersu u Rimu, u ponedjeljak se pojavila i glasina da će takvu odluku donijeti i organizatori Roland Garrosa.

Kako piše novinar Stuart Fraser, organizatori Roland Garrosa zapravo su samo čekali završetak predsjedničkih izbora u Francuskoj kako bi počeli sa razmatranjem odluke o zabrani učešća na Otvorenom prvenstvu Francuske igračima i igračicama iz Rusije i Bjelorusije.

Za sada je otvoreno i pitanje učešća tenisera iz ove dvije zemlje i na Mastersu u Rimu koji prethodi Roland Garrosu. Premijer Italije Mario Draghi pristalica je ideje da Rim prati Wimbledon i uvede istu zabranu. Samo dvije sedmice pred početak turnira, vlasti u ovoj zemlji traže način da svoju odluku podrže i zakonom.

S obzirom da su obje profesionalne teniske organizacije najavile sastanke Upravnog odbora, pa i zajednički sastanak kako bi zaštitili igrače, očekuje nas zanimljiv period.

ATP i WTA čak su najavili i mogućnost da neće bodovati Wimbledon za zvanične liste ako na njemu ne budu mogli da učestvuju igrači iz Rusije i Bjelorusije.

SCsport.ba