Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Službeno je – Elon Musk je kupio Twitter

Danas smo pisali o tome kako je navodno prihvaćena ponuda Elon Muska za preuzimanje Twittera, a sad je to i službeno potvrđeno.

Naime, prije 10-ak dana Elon Musk je kupio 9.1% dionica Twittera navodno u nadi da će tim potezom ući u upravni odbor tvrtke, a kad se to nije dogodilo poslao je ponudu o potpunom preuzimanju tvrtke.

Nakon što je ponuda javno objavljena, navodno je upravni odbor spremao odbijenicu, no kao što sam već rekao, ranije danas su se pojavile druge informacije. Informacije o tome kako će ponuda biti prihvaćena, a sad su te informacije i službeno potvrđene.

To bi značilo da je Twitter donio konačnu odluku i da je sad u potpunom vlasništvu Elon Muska. Dogovorena cijena je 54,20 američkih dolara po dionici, dakle ukupna vrijednost transakcije je oko 44 milijarde dolara.

Naravno, Twitter je ogromna tvrtka i ne može se tek tako prebaciti vlast na jednog čovjeka pa će proces preuzimanja vjerojatno potrajati par mjeseci, a nakon što sve bude gotovo, Twitter postaje privatna tvrtka i više se neće moći trgovati dionicama (naravno, osim ako Musk odluči prodati dio).

Što se tiče financiranja, navodno je Musk osigurao 25,5 milijardi preko kredita, dok je ostatak osigurao od vlastitog kapitala.

Postavlja se pitanje koji se motivi kriju iza svega i kakva je budućnost Twittera pod vlašću jednog čovjeka, pa kao motiv Musk navodi slobodu govora, a ovo je dio njegovih riječi:

Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima vitalnim za budućnost čovječanstva

Također želim učiniti Twitter boljim nego ikad tako što ću poboljšati proizvod novim značajkama, učiniti algoritme otvorenim za povećanje povjerenja i pobijediti spam botove. Twitter ima ogroman potencijal – veselim se suradnji s tvrtkom i zajednicom korisnika

A što donosi budućnost – to nažalost nitko ne zna, a ono što je sigurno je to da je Musk trenutno jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih ljudi na svijetu. Taj status nije zaradio slučajno, te stoga očekujemo samo dobre stvari i napredak na svakom polju.

Bajtbox