Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Netflix izgubio još korisnika! – Međutim, imaju plan!

Netflix je u prvom kvartalu ove godine, prvi put u svojoj historiji, zabilježio pad broja korisnika. Tada su iz američke kompanije naveli da bi u drugom kvartalu kompanija mogla izgubiti još više pretplatnika. Izvještaj za drugi kvartal 2022. godine je tu, kako je poslovao Netflix?

Iako je Netflix očekivao još veći pad broja korisnika u drugom kvartalu ove godine, to se nije desilo. Američka kompanija je zabilježila mnogo manji pad nego što je očekivala.

U pomenutom periodu, Netflix je izgubio 970.000 korisnika. Iako ovaj broj nije mali, treba uzeti u obzir da je kompanija očekivala gubitak od 2 miliona korisnika.

Iako je zabilježen pad broja korisnika, Netflix je zabilježio porast prihoda od 8,6%. Iz Netflixa su naveli da je to zbog povećanja prosječnog plaćenog članstva. Ovaj postotak prihoda mogao je biti i znatno veći da Netflix nije izgubio 339 miliona dolara zbog uticaja strane valute. Zapravo, kako kompanija jača svoju poziciju na globalnom tržištu, tako jaki dolar utiče na njene rezultate u dolarima.

Netflix je upozorio na izazove koji su pred nama i informisao investitore o kratkoročnim i dugoročnim koracima koji će povećati prihode.

Dva glavna posla kompanije bit će uvođenje jeftinijeg nivoa pretplate, koji će uključivati reklame, kao i zabranu dijeljenja šifri. Ove planove Netflix bi mogao realizovati početkom sljedeće godine. Jučer je Netflix objavio plan na platformu dodaju novu opciju “Dodaj dom”, koja će imati jednu primarnu adresu, uključujući i privremena putovanja. Ako Netflix zabilježi da se račun koristi izvan primarne adrese duže od dvije sedmice, blokirat će račun.

Predviđanja Netflixa su da će treći kvartal ove godine biti znatno bolji, te da bi kompanija trebala zabilježiti porast broja korisnika za 1 milion.

Bajtbox