Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Velika ulaganja u čiste tehnologije

EU ulaže više od 1,8 milijardi eura u 17 velikih inovativnih projekata čiste tehnologije s trećim krugom dodjele nagrada u okviru Fonda za inovacije. Bespovratna sredstva isplaćivat će se iz Inovacijskog fonda kako bi se pomoglo u donošenju revolucionarnih tehnologija na tržište u energetski intenzivnim industrijama, vodiku, obnovljivoj energiji, infrastrukturi za hvatanje i skladištenje ugljika te proizvodnji ključnih komponenti za pohranu energije i obnovljive izvore energije.

Odabrani projekti nalaze se u Bugarskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Islandu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Švedskoj. 17 projekata odabrano je u okviru drugog poziva za velike projekte, što znači da imaju kapitalne troškove iznad 7,5 milijuna eura. Projekte su ocijenili neovisni stručnjaci na temelju njihove sposobnosti da smanje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s tradicionalnim tehnologijama i da uvedu inovacije izvan najsuvremenijih, dok su dovoljno zreli za implementaciju. Ostali kriteriji odabira uključivali su potencijal projekta za skalabilnost i isplativost.

Odabrani projekti pokrivaju širok raspon sektora koji pridonose naporima EU-a za dekarbonizaciju, kao što su proizvodnja, distribucija i korištenje zelenog vodika, pretvaranje otpada u vodik, pučinski vjetar, proizvodnja fotonaponskih (PV) modula, skladištenje i recikliranje baterija, ugljik hvatanje i skladištenje, održiva zrakoplovna goriva i napredna biogoriva. Zajedno imaju potencijal uštedjeti 136 milijuna tona CO2eq tijekom prvih 10 godina rada. Osim toga, do 20 projekata koji obećavaju, ali još nisu dovoljno zreli za dodjelu bespovratnih sredstava bit će prethodno odabrani za pomoć u razvoju projekata od strane Europske investicijske banke. Oni će biti objavljeni u četvrtom kvartalu 2022.

Centralna.ba