Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tužitelji u aferi “Respiratori” Mirza Hukeljić i Džermin Pašić heroji mjeseca

Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH. Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal, navode iz Ambasade SAD- a u BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH objavila je na svom zvaničnom Facebook profilu da su tužitelji Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić proglašeni za heroje mjeseca augusta.

Tužitelji Hukeljić i Pašić vodili su istragu u aferi “Respiratori” koju su pokrenuli u maju 2020. godine, a u decembru iste godine Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv optuženih u ovom predmetu, dok je suđenje pred Sudom BiH u kojem ovi tužioci također zastupaju optužnicu Tužilaštva BiH počelo u februaru 2021.godine.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Objavu Ambasade SAD-a u BiH prenosimo u cijelosti:

-Povjerenje u pravosuđe BIH je na istorijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom.

Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH. Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal.

Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija.

Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD – navodi se na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade SAD –a u BiH koja je objavila i biografije tužitelja Hukeljića i Pašića.

Podsjećamo, suđenje u predmetu „Fadil Novalić i drugi„ bit će nastavljeno sredinom oktobra, a posljednje do sada održano ročište bilo je u julu mjesecu.

Izuzev suspendiranog Fahrudina Solaka, optuženi Novalić i Milićević pod optužnicom redovno obavljaju poslove na pozicijama u Vladi FBiH. Novalić se u posljednje vrijeme rasterećen od suđenja posvetio izbornoj kampanji, iako ona zvanično počinje 2.septembra. Novalić je inače kandidat SDA za Predstavnički dom Federalnog parlamenta i optužnica mu nije bila smetnja da se kandidira jer Izborni zakon BiH zabranjuje kandidaturu tek kada je neko pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju šest mjeseci i više.

Vijest Tužitelji u aferi “Respiratori” Mirza Hukeljić i Džermin Pašić heroji mjeseca se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus