Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

UŽIVO Počela sjednica o opozivu Mandića: Slučaj koji može utjecati i na sudbinu Trojke

Opoziv načelnika Srđana Mandića glavna je tema današnje sjednice Općinskog vijeća Općine Centar.

Opoziv su pokrenuli vijećnici NiP-a zajedno sa onima iz SDA, SBB-a i SBiH-a, a to je izazvalo žestoke reakcije NiP-ovih koalicionih partnera Naše stranke i SDP-a.

Pitanje opoziva Mandića tako je preraslo i šire političko pitanje jer je narušilo odnose unutar koalicije Trojka. Ranije smo već pisali da je Naša stranka blokirala proces rekonstrukcije Vlade KS zbog NiP-ovog poteza, a pitanje je kako će se nastaviti koalicija. Jer mnogo toga ovisi o ishodu današnjeg glasanja o opozivu. Ako se on ponovo izglasa, građani Općine Centar idu na referendum.

Sjednicu pratite ovdje uživo, a mi donosimo i tekstualni prenos:

14:28 – Načelnik je stigao na sjedicu Općinskog vijeća. Sjednica je nastavljena. Vijećnici su usvojili dnevni red sa 25 ‘za’, nijednim protiv i jednim suzdržanim. Jedan vijećnik nije glasao.

14:25 – Vijećnik Velija Katica pitao je da li se može u dnevni red uvrstiti tačka o opozivu Mandića, s obzirom da je on predlagač, ako nije prisutan. S obzirom na to da Mandić nije nikoga ovlastio da ga zastupa, predsjedavajući Sejad Đozo dao je pet minuta pauze da se provjeri da li će se Mandić pojaviti na sjednici.

14:22 – Općinski vijećnici pristupili su izjašnjavanju o dnevnom redu. Sjednica ima pet tačaka, prve četiri su zapisnici sa ranijih sjednica, a peta tačka je pitanje opoziva Mandića.

Raport.ba