Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Zašto nije dobro zadržavati kihanje? To može biti čak i opasno po život

Prije nekoliko sedmica, muškarac je primljen u bolnicu Ninewells u Dandiju u Škotskoj s jakim bolom u vratu. Prilikom pregleda, utvrđeno je da ima dva milimetarska razderotina na dušniku. Razlog za povredu je bio neobičan – muškarac je vozio automobil i osjetio potrebu da kiše. Želeći da ostane priseban, prstima je stisnuo nos i čvrsto zatvorio usta da spriječi kihanje.

Srećom, sve se dobro završilo po vozača i nije mu bila potrebna operacija, nakon pet sedmica suza je zacijelila. Doktori u škotskoj bolnici su kasnije izdali javno upozorenje protiv ljudi koji pokušavaju fizički zaustaviti kijanje. Pritisak u gornjim disajnim putevima (dušnik, nos i usta) može porasti i do 20 puta, a zatvorite li nos i usta kada kijate, to može uzrokovati mnoge ozljede, čak i one opasne po život.

Dodao je da se neke metode mogu koristiti za gušenje kihanja bez pokrivanja nosa i usta. “Pritisnula sam palcem gornju usnu, odmah ispod nosa, bez zatvaranja nosnih prolaza na par sekundi – meni ide. “Također, ako ne možemo da ugušimo kijanje, i dalje držimo nosne prolaze otvorenim, što je ključno”, rekao je. prenosi n1