Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Adis Ahmetović: Schmidt je donio odluku pod utjecajem Hrvatske. Nisam Bakirov čovjek

Adis Ahmetović, zastupnik SDP-a u njemačkom Bundestagu, govorio je o proteklim Općim izborima u Bosni i Hercegovini. Naime, on je kazao kako je on socijaldemokrata, a ne nacionalista.

“Pojedini političari me optužuju da sam nacionalista. To nije istina. Prvi put da je opozicija u RS-u dobila jako puno glasova. Niko nije mislio da Pokret za Državu ima takav kapacitet za velike stvari. Pratio sam iz blizine šta je Pokret za Državu radio u dijaspori.

Jako me raduje da je uspio Vojin Mijatović sa svojim Pokretom ući sa pet zastupnika u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Sad je bitno da se ne prestaje s tim. Nego, da se nastave dobre stvari”, poručio je Adis Ahmetović.

Kazao je kako je probosanski lobi u svijetu katastrofalan.

“Probosanske snage koje su za BiH, najviše rade protiv BiH. BiH nije normalna država, potpisujem, ali nemojte narod u BiH praviti nenormalnim. Zadovoljan sam rezultatima Izbora u BiH. Većina je drugačija od one prije četiri godine. Bošnjaci pokazali da su spremni za progresivne snage. SNSD nema kapacitet kao prije. Opozicija brojnija. Treba uvesti elektronsko brojanje glasova. Nigdje na svijetu nema da se Izborni zakon mijenja na dan izbora”, kazao je Ahmetović.

Smatra da je Christian Schmidt donio odluku pod utjecajem Hrvatske.

“Njemačka ne podržava Schmidtovu odluku. BiH može ubrzo dobiti kandidatski status u EU ako političari ispune uslove koji se traže. Da vidimo ko to blokira evropski put BiH. Smiješno mi je ono što Josip Juratović priča za mene. Nisam Bakirov, ne podržavam nacionalizam ni na jednoj strani. Ja sam socijaldemokrata i ne podržavam politiku koja bi mi uzela šansu u Njemačkoj. Nisam naučen da budem dio etničke grupe”, kazao je Ahmetović za Face TV.

Raport.ba