Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Admir Katica za Raport: MUP KS će dobiti nova borbena vozila i vodeni top

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kao jedan od strateških ciljeva tekućeg mandata zacrtao je izgradnju nove zgrade za MUP KS.

Katica je povodom toga imao sastanak s Belmom Barlov, direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Za Raport je govorio o detaljima.

Katica: ViK-ova zgrada je opcija

“S direktoricom i njenim saradnicima smo razgovarali o jednom od naših najvažnijih projekata – izgradnja novog objekta MUP-a. Okupili smo kompletan stručni tim i sve kapacitete usmjeravamo ka iznalaženju adekvatne parcele za izgradnju nove zgrade MUP-a.

Svakodnevno radimo na ispunjavanju potpisanih principa i najavljenih projekata. Istakli smo geostratešku važnost pozicioniranja objekta u Općini Novo Sarajevo”, navodi su Katice.

Ministar je u razgovoru za Raport otkrio nešto više detalja o ovom velikom projektu.

“Pored radne grupe MUP-a i Zavoda za izgradnju, planirao sam i sastanak sa ministrom komunalne privrede i direktorom Vodovoda i kanalizacije jer je jedna od opcija i zgrada VIK-a u Kolodvorskoj ulici. To nije jedina opcija, ali je svakako jedna od najpodesnijih.

Osnovni cilj je da zgrada bude na području Opštine Novo Sarajevo. To je nekako centralni dio u Gradu i Kantonu, interesantan i sa policijskog i sa geostrateškog aspekta. Zgrada bi bila i sjedište Uprave policije Novo Sarajevo”, kaže Katica.

Tokom ove godine trebali bi imati idejni projekt za zgradu.

O finansijskoj strani Katica za sada ipak ne može detaljnije govoriti.

“Sigurno je da se vrlo brzo može doći do potrebnog novca. Ne bih u ovom trenutku mogao reći o koliko se novca radi, mnogo toga ovisi o lokaciji”, objašnjava ministar.

Izdvojena sredstva

Govorio je Katica i o drugim temama, kao što je nabavka body kamera za policiju.

“Mi smo još početkom 2021. godine izdvojili sredstva u budžetu za body kamere. I ja, kao ministar, smatram da je to vrlo važna stavka za uspostavu integriteta policije i vraćanja povjerenja kod građana.

S obzirom na to da je Uprava policije finansijski samostalna, novac alociran od Vlade Kantona, nažalost, dosad nije realiziran u ovu svrhu. Ponovo smo u ovoj budžetskoj godini predvidjeli ta sredstva”, kaže Katica.

Dodaje da je u budžet Kantona Sarajevo za 2023. predviđeno više od 20 miliona KM samo za kapitalna ulaganja u policiju, dok ukupna suma na godišnjem nivou iznosi više od 100 miliona KM.

“Pored ranija tri borbena vozila, predviđena je nabavka još dva takva vozila u ovoj godini, potom vodeni top, kao i specijalna oprema. Za uniforme je izdvojeno više od 3,8 miliona maraka”, rekao je Katica.

Raport.ba