Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Advokati tvrde da je Srebrena malina po zakonu dobila posao nabavke respiratora

Advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u aferi ‘Respiratori’, kako smatra da angažiranjem njenog branjenika, odnosno firme „F. H. Srebrena malina“ u vezi s nabavkom respiratora nije prekršen nijedan važeći propis.

Referirajući se na novinarski upit u tom kontekstu Avdibegević navodi kako izvedeni dokazi jasno pokazuju da zakonske odredbe nisu prekršene.

U sklopu argumentacije te tvrdnje pozvala se na svjedočenje osobe/vlasnika firme koja se, također, prethodno nije bavila prometom medicinskih sredstava.

“Poslovanje ‘F. H. Srebrena malina’ povezala sam s poslovanjem drugih firmi koje je Tužilaštvo izvelo kao dokaze, odnosno kao primjer kako je trebalo to da se čini”, kazala je Avdibegović, podsjećajući kako se u tom pogledu referirala na iskaz svjedoka koji je vlasnik i zastupnik pravnog lica ‘ Cubucus d.o.o.’.

Ocijenila je kako se radi o apsolutno identičnoj situaciji, navodeći kako se nijedno od tih pravnih lica (ni Cubicus, ni Srebrena malina, op.a.) prethodno nije bavilo prometom medicinskih sredstava i opreme.

“Nijedno od tih pravnih lica prilikom slanja ponude i zaključenja ugovora nije bilo registrovano za tu djelatnost. U suštini sve okolnosti su bile identične, i oba ta pravna lica su se u okolnostima pandemije odučila za to poslovanje kako bi proširila svoju djelatnost”, precizirala je Hodžićeva braniteljica.

Dodala je kako je uvjerena da su novinari u svom istraživačkom radu došli do podataka da su brojna druga pravna lica, koja se ranije nisu bavila spomenutom djelatnošću u vanrednim okolnostima (nakon proglašenja pandemije) proširila vlastitu djelatnost.

“Pojasnila sam i da su svjedoci uz Agencije (Agencije za lijekove i medicinska sredstva, op. a.), ali i sudovi, privredni u Banjoj Luci i Bijeljini dali odgovor da pravno lice prvo treba biti upisano u registar kod Agencije da da bi se tek naknadno moglo upisati njihova djelatnost u registar suda”, navela je Avdibegović.

Kazala je, istovremeno, da u tom pogledu ništa sporno nije bilo, navodeći da Tužilaštvo svoje tvrdnje nije dokazalo, te najavljujući da će u nastavku završne riječi osvrnuti na sve dokaze.

Završnim riječima drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Raport.ba