Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Aggeler: Memorijalni centar Potočari ima veliku vrijednost za sve generacije u BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler danas je posjetio Srebrenicu, gdje je izjavio da ono što radi Memorijalni centar Potočari ima veliku vrijednost za sve generacije u BiH i izvan nje.

U Centru je odao počast žrtvama genocida i položio cvijeće, a tokom dana se sastao sa ključnim lokalnim akterima.

Tokom sastanka sa pomoćnicom direktora Memorijalnog centra Potočari Amrom Begić Fazlić, istakao je uvjerenje Misije da žrtve genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine nikad ne smiju biti zaboravljene.

– Bilo je važno saznati više o planovima Centra u pogledu proširenja obima njegovih aktivnosti, uključujući tu i povezivanje sa sličnim ustanovama širom svijeta – rekao je Aggeler, te izrazio je nadu u ostvarenje prilika za uspostavu saradnje u predstojećem periodu.

Prilikom susreta sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem, Aggeler je razgovarao o važnosti nastavka zalaganja za jačanje kohezije u zajednici i prevladavanje sigurnosnih izazova sa kojima se suočavaju i opština i njeni žitelji.

Ambasador Aggeler također se sastao sa liderima srpskih i bošnjačkih udruženja logoraša iz Bratunca sa kojima je razgovarao o započinjanju izgradnje naslijeđa pomirenja i povjerenja izvan područja Srebrenice.

– Vaša međusobna saradnja i zajedničke aktivnosti pokazale su vašu snagu i spremnost na konstruktivan angažman u opštini i široj zajednici – zaključio je Aggeler.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će sarađivati i pružati podršku opštinama i gradovima na cjelokupnoj teritoriji BiH, u cilju davanja doprinosa napretku zemlje u različitim sferama rada, važnim za živote svih njenih građana, saopćeno je iz OSCE-a u BiH.

Vijest Aggeler: Memorijalni centar Potočari ima veliku vrijednost za sve generacije u BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus