Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Airbnb otkrio koliko se zarađuje po apartmanu u Hrvatskoj. Podaci su frapantni

Airbnb-ova statistika kaže kako prosječan domaćin u Hrvatskoj može zaraditi prosječnu dnevnu cijenu od 107 eura iznajmljujući trosoban stan turistima, a kao gradove u kojima se najviše isplati ulagati u objekte za pružanja usluga smještaja u prvi plan stavlja Split i Dubrovnik.

Prema izračunima jedne od najpopularnijih globalnih online platformi za iznajmljivanje smještaja Dubrovnik i Split pripadaju grupi hrvatskih gradova s najvišom stopom popunjenosti – godišnji prihod u Dubrovniku iznosi oko 39.490 eura uz prosječnu popunjenost od 44 posto, dok domaćini u Splitu u istom razdoblju ostvaruju prihod od 13.718 eura uz prosječnu popunjenost od 46 posto.

“Split je jedno od vrlo poželjnih područja u Hrvatskoj koje ima manjak odgovarajućih jedinica. Prinosi u ovom području ostvaruju solidan rast kapitala”, priziva Airbnb potencijalne ulagače u nekretnine namijenjene turistima u Dioklecijanovu gradu. Kako turizam na bolje, ali i na gore mijenja krvnu sliku grada utječući na kvalitetu života domicilnog stanovništva svjedoče proteklih godina građani Splita suočeni s najezdom turista u ljetnoj špici i više no ikad izraženijim zimskim mrtvilom u apartmaniziranom središtu grada. Pri tom cijene kvadrata na cijelom splitskom području lete u nebo…

“Apartmanizacija, tj. pretvaranje stambenih objekata u turističke jedinice za kratkotrajni najam je globalna pojava koju je potakla tehnološka inovacija, tj. pojava internetskih platformi koje jeftino i jednostavno spajaju vlasnika i unajmitelja nekretnina. Predvodnik je bila platforma Airbnb. U tom trendu, događanja u Splitu nisu iznimka. Rast broja stambenih nekretnina u funkciji kratkoročnog najma turistima (eng. STR – short term rental) vodi ekonomskom napretku tog područja, ali izaziva i niz negativnih posljedica na život lokalnog stanovništva”, kaže prof. dr. Ana Rimac Smiljanić, profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu za Slobodnu Dalmaciju.

Raport.ba