Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Aleksandar Vučić kaže da iznad Sarajeva nije nosio pušku već kišobran. Govorio i o napadu na Ilidži

Aleksandra Vučić gostovao je na jednoj od televizija u Srbiji i govorio o pitanjima koja okupiraju čitav region.

Počeo je od prisustva njegovog sina Danila proslavi neustavnog dana Republike Srpske (9. januar).

Aleksandar Vučić: Uvijek se javi kad dolazi u BiH

“Urađeno je sve po proceduri. Ja se svojom djecom ponosim. Svuda mene oni negde lično mogu da predstavljaju, ali u institucionalnom smislu ne. Zašto je otišao na dan Republike Srpske, ako je to protivustavno, pitali su.

Ja svaki put kada bi išao na teritoriju BiH ja javljam Dodiku, Željki, Komšiću i Bakiru. To nije moja obaveza, ali se uvijek javim”, rekao je Vučić.

Govorio je o i incidentu u Sarajevu, odonosno napadu na grupu roditelja na Ilidži koji su bili u pratnji djece na nogometnom turniru.

Zbog čega predsjeniku nije dozvoljeno da ode u Jasenovac? Kada vidite šta se radi, razumijete neke stvari. Da ste vidjeli u štampi Sarajeva, Vučićevi tabloidi, oni su mislili da su zbog Zvezdare mislili da je Zvezda.

Oni su napadnuti jer su iz Srbije. Svi znaju, ali niko neće da kaže, jer ne smije da se kaže. A da je bilo obrnuto bilo bi drugačije. Bilo je mokrenja u džamiji. To je strašno i to nikome ne priliči. To je za muslimane sveto mjesto.

Nama to nije problem, a njima je porblem da glasno kažu Srbija ili Srbi. Oni žele Srbiju poraženu i na koljenima”, rekao je Vučić.

“U montaži mu stavljali umjesto kišobrana pušku”

Nastavio je u slinčnom stilu, aludirajući na tvrdnje da je bio na brdima iznad Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Čudna je logika. Deset i po godina sam na vlasti, nikada nisam rekao ružnu riječ, a oni su me nazivali “snajperistom sa brda”. Onda su mi u montaži stavljali umjesto kišobrana pušku.

Ta matrica laži nije slučajno uspostavljena, sve oni znaju šta se radi. Bošnjaci u Srbiji u velikoj mjeri glasaju za mene, jer vide šta im želim i da nisam protiv njih. Sve vrijeme se vodi ta vrsta kampanje protiv mene.

Naše je da pokušamo da razgovaramo, uprkos svemu i svim uvredama i hiljadama tekstova u Zagrebu protiv mene. Cilj je da umirimo odnose, jer je bitno za nas. Da li vejrujem da je to moguće? Nisam veliki optimista ali se nadam…”, rekao je Vučić.

“Srbija da napadne Sarajevo i Prištinu”

Dotakao se i odnosa sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Mene nazivaju Putinovim slugom. Da sam isti on i da će Srbija da napadne Sarajevo i Prištinu. A to je sve u dogovoru da se sruši Srbija. Nisu se nadali da smo se podigli i ojačali.

Ne ruše me jer imam debele usne ili sam snajperom ubijao. Ruše me jer Srbija brzo napreduje. To se vidi na svakom koraku. Jedina zemlja koja nije uvela sankcije. Sad nas zovu, a znaju da je je naš zakon takav da nema ratovanja.

Jesmo malo glava izgubili u ratovima? Gubili smo glave na različite načine i u svim sukobima. Hajde da sada sačuvamo naše ljude! Naše je da sačuvamo slobodarsku zemlju i sami donosimo svoje odluke”, rekao je Vučić.

Raport.ba