Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Alkalaj: Christian Schmidt je prevario glasače na dan izbora. OHR prekršio princip demokratske države

Sven Alkalaj, predstavnik BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, pozdravio je jednoglasno usvajanje Rezolucije koja je za godinu dana produžila misiju Althea. On se potom osvrnuo i na rad visokog predstavnika u BiH i rad OHR-a.

Alkalaj: Srbija i Hrvatska narušavaju suverenitet BiH

Istakao je kako je BiH  kao domaćin sarađivala sa misijom Althea, te da je BiH premna preuzeti odgovornost za razvoj zemlje.

“Protekli period je bio miran i predizborna kampanja je bila mirna iako je bilo sporadične i secesionističe retorike. BiH je jedan od postpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma i zna se da sporazum potpisuju učesnici u ratu i to je zaustavilo konflikt između država. Ovo naglašavam jer susjedne države tvrde da su garanti Dejtonskog sporazuma koji ne implicira da su garanti”, kazao je na početku obraćanja.

Sven Alkalaj je potom naglasio da Srbija i Hrvatska žele da intervenišu na politički sistem u BiH i narušavaju suverenitet BiH.

“Praćenje vojnog aspekta je prenesen na EUFOR i NATO. Dok je praćenje civilnog dijela u rukama OHR-a. Vidjeli smo u zadnje vrijeme da te odredbe krše susjedne zemlje, ali i visoki predstavnik. Njegove ovlasti su utvrđene Aneksom 10. Rukovodeći se ovom premisom, OHR je nametnuo dvije odluke za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH”, kazao je.

“Visoki predstavnik je postupao mimo Aneksa 10”

OHR je pokušao unaprijediti integritet i transparetnost izbornog procesa. Znajući da su izbori već ranije objavljeni od CIK-a, OHR je donio prvi amandman kako bi poboljšao taj proces.

“CIK je imao samo dva mjeseca da izbore raspiše po novim procesima i to nije bilo dovoljno. Utvrđene su nepravilnosti. CIK-u je bilo nemoguće da sve organizuje adekvatno i to je učinio OHR.”

Druga intervencija OHR je učinjena na sam dan izbora.

“Nametnuo je potpuno nova pravila koji se odnose na delegate Doma naroda i zakonodavno tijelo, izmjene i dopune Ustava FBiH, iako to nije civilni aspekt”, kazao je Alkalaj.

Visoki predstavnik je postupao mimo Aneksa 10, gdje u BiH dolazi do destabilizacije i ne može nastaviti svoj put u EU i NATO, kazao je Sven Alkalaj.

“Po ustavu BiH je demokratska država. OHR je prekršio taj princip i nametnuo zakone na dan izbora. Tako je prevario glasače jer bi glasali drugačije da su znali koje su izmjene. Prevario je i političke stranke.”

Kako BiH može provesti svoje ustavne principe ako su izborna pravila promijenjena nakon izbora, pitao je Sven Alkalaj.

“Visoki predstavnik je to omogućio, a ne može raditi ono što je suprotno Ustavu BiH. Ustav nije dio civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Ustav tumači Ustavni sud, a ne visoki predstavnik, zaključio je predstavnik BiH u Vijeću Sigurnosti UN Sven Alkalaj.

Raport.ba