Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

‘Alternativa Dodiku’: Šta o neustavnom danu RS kaže opozicija u RS

Neustavni dan RS danas se obilježavao širo manjeg entiteta, a centralni događaj bio je u Istočnom Sarajevu.

Uz defile 2.500 pripadnika MUP-a RS, brojni predstavnici vlasti u RS uz goste iz vip lože posmatrali su jezivi marš naoružanih formacija, ekstremističkih grupa te ljekara, vatrogasaca…

Tokom dana slušali smo hvalospjeve rukovodstvu koje je 9. januara odlučilo formirati paradržavu, a koje sad uglavnom sve posmatra iz zatvora.

I dok se opozicija u RS posmatra kao tračak razuma u ovom entitetu nasuprot Miloradu Dodiku, bilo je zanimljivo slušati njihove izjave.

Opozicija u RS se nekim političkim krugovima u Sarajevu smatra poželjnim partnerom za formiranje državne vlasti. A posebno nakon što je Dodik objavio da će se neustavni dan RS slaviti u Istočnom Sarajevu.

Evo šta su izjavili predstavnici opozicije u RS.

Šef PDP-a Branislav Borenović

Šef PDP-a Branislav Borenović kazao je da je RS svetinja.

“Nastala u miru, odbranjena životima i borbom za njen opstanak u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Republika Srpske je danas, trideset jednu godinu od njenog nastanka neupitna i dugovječna. Narodu Republike Srpske upućujem iskrene čestitke povodom 9. januara, Dana Republike”, poručio je Borenović.

“RS treba da slavimo svakog dana i da se svaki dan zalažemo da bude bolja, prosperitetnija i slobodnija”, rekao je Borenović.

Istakao je da RS, pored teritorije, čine narod i institucije.

“Danas je najveći izazov osnažiti institucije i zadržati narod u našoj otadžbini”, rekao je Borenović.

Draško Stanivuković

Radikalniji je bio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković. On inače želi naslijediti Borenovića.

“Želim da iskoristim priliku da svima čestitam Dan RS, slavu Republike Srpske. Činjenica je da je ovo jako važan dan kada obilježavamo dan Republike Srspke, moja poruka je da je svaki dan, dan Republike Srpske. Svaki dan možemo da doprinesemo i uradimo nešto važno za RS. Svaki dan je veoma bitan”.

Za njega RS nije tvorevina, nego ‘vjekovna težnja srpskog naroda’.

“To znači da svagdje tamo gdje nismo imali svoje ustanove i institucije tamo smo doživljavali strahote. Više ne možemo nasjesti na neke priče o bratstvu i jedinstvu, koje znači da nemamo našu državu i institucije. Nekoliko puta u toku naše historije smo nasjeli na to. Rezultat svih tih naših zabluda i obmana svih tih naših stradanja je RS”, kazao je između ostalog Stanivuković.

Šef SDS-a Milan Miličević

V.d. predsjednika SDS-a Milan Milečević zahvalio se borcima koji su odbranili ‘našu zemlju’.

“Danas se sjećamo političke odvažnosti onih koji su prije 31 godinu imali viziju političkog organizovanja Srba zapadno od Drine kako nam se ne bi ponovila sudbina Drugog svjetskog rata ili potencijalna asimilacija u druge etnnicitete zarad biološkog opstanka, poručio je Miličević.

„Ti politički prvaci, hrabri i smjeli koji su postavili temelj institucionalnog okvira RS, bili su predstavnici SDS-a. Zbog toga je Stefandan jednako kao i Petrovdan, dan osvivanja SDS-a utkan u našu istoriju i naša je dužnost da praznujući ga, pamtimo sve žrtve podnijete kako bi danas naša Republika postojala“, kazao je Miličević.

On je poručio da su SDS, narod i vojska tronožac koji je iznio teret ‘odbrambeno-otadžbinskog rata’. Nazvao je to najvećeom srpskom pobjedom u 20. stoljeću.

“Danas posebna zahvalnost svim borcima Vojske RS koji su hrabro odbranili našu zemlju i očuvali ono što je politički stvoreno 9. januara aktom Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine na Palama“, istakao je Miličević.

Raport.ba