Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Alternativna televizija uvijek može niže

Uvijek se ponadam da je Alternativna televizija dodirnula dno i da će nakon toga krenuti ka gore, ali njeni novinari me uvijek demantuju, a evo i zašto?

Piše: Srđan PUHALO/Fokus.ba

U ponedeljak , 12. septembra, na svom sajtu su prenijeli vijest SRNE, pod naslovom „Sprema li se “Evroprajd” i u Banjaluci?“, u kojem se kaže…

“Naši izvori iz udruženja `Za pravdu i red` naveli su da je prijedlog Stanivukovića i Trivićeve usaglašen i sa pojedinim evropskim predstavnicima u Sarajevu, koji su podržali ovu inicijativu i uputili im pohvale za napore koje čine da bi i naše društvo prihvatilo LGBT osobe”, a onda dodaju “očekuju da svi građani i političari pruže podršku paradi na kojoj bi se, ukoliko do nje dođe, pojavili i neki evropski predstavnici u znak podrške”. Potom se pozivajući se na izvore u pokretu “Za pravdu i red”, kaže da “Stanivuković i Trivićeva smatraju da će organizacijom `Evroprajda` i u Banjaluci učiniti moralni preporod naroda i da će tako `Banjaluka postati svijet`”.

Da vidimo šta je ovdje problematično?

Prvi problem je sam izvor informacija tj. SRNA je ovaj tekst prenijela da nečega što se zove „Politicki.rs“.

Zašto kažem nečega?

Zato što politički.rs nije medij, oni za sebe kažu „Portal politicki.rs je blog nekoliko prijatelja koji sa vama dele aktuelne vesti, razmišljanja, komentare, groznu i surovu stvarnost, tešku prošlost i ne baš veselu budućnost.“

Pokušate li da identifikujete ko su ti prijatelji nećete uspjeti, jer imena i prezimena nema, ali je uređivačka politike vrlo jasna antisistemska, proruska i paranoična.

Kao što i sami kažu „Politički.rs pokušava da žigoše sve štetočine koje su se nakotile poslednjih decenija, sve plaćene prevarante, lažove, trovače i bolesnike, raznorazne vođe i nametnute lidere, zadužene da vam skreću pažnju sa pravih problema, kako bi sa svojim gazdama na miru nastavili pljačku, čerupanje i ubijanje ove zemlje i naroda na ovim prostorima.“

Hrabrost je preuzeti sav taj teret na svoja portalsko- blogerska pleća.

Drugi problem je još ozbiljniji, a odnosi se na pokušaj diskreditacije političkih protivnika Milorada Dodika kroz manipulaciju ljudskim prvima.

Alternativna televizija je odavno postala megafon Milorada Dodika i njegove vlasti i tu nemam nikakav problem jer to je privatna televizija koja sama bira svoju uređivačku politiku. Problem je što oni sve druge ubjeđuju, mada neuspješno, da su objektivni i profesionalni. Pristrasno je i njihovo izvještavanje o opoziciji tj. njihovim kandidatima na predstojećim izborima.

Takođe je ružno njihovo predstavljanje osnovnih ljudskih parava kao nešto loše, pa makar to bila i fiktivna Parada ponosa u Banjaluci. Naglašavajući da se Evroprajdu protive i Vučić i Srpska pravoslavna crkva ovim se pokušavaju Stanivuković, Trivićka i Vukanović prikazati kao promotere nečega što Srbi ne žele ili kako anonimni autori teksta itonično nazivaju „moralnim preporodom naroda i da će tako `Banjaluka postati svijet`”.

Naravno, stav Stanivukovića o gej paradama je odavno poznat i on rekao da se one u Banjaluci neće desiti dok je on na njenom čelu. Trivićka je još konzervativnija od Stanivukovića i teško je očekivati da obožavateljka ravnogorskog pokreta i Draže Mihailovića predvodi bilo šta što se tiče jednakih prava LGBT populacije u Republici Srpskoj. Vukanović se po ovom pitanju nije izjašnjavao, niti ga se to tiče.

Ovaj tekst neće nauditi opoziciji u Republici Srpskoj, ali je još jednom pokazao sav sunovrat Alternativne televizije, koja je onomad i nastala kao alternativa onomo u šta se danas pretvorila.

Vijest Alternativna televizija uvijek može niže se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus