Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ambasada SAD odgovorila Dodiku: Nekonstruktivno i činjenično netačno

Iz ureda predsjednika RS Milorada Dodika danas je saopćeno je kako je odlučeno da se pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi RS o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

“Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH.

Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u RS i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama. Vlada RS će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju”, saopćeno je.

Sada je reagirala i Ambasada SAD u BiH, kazavši da je Dodikovo saopćenje činjenično netačno.

Today’s announcement by the Office of the RS President was unconstructive and factually inaccurate. The U.S. will continue to stand with all the people of BiH as they work to strengthen this country and secure their rightful place in the Euro-Atlantic community of nations.— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) March 17, 2023

“Današnje saopćenje Ureda predsjednika RS bilo je nekonstruktivno i činjenično netačno. SAD će nastaviti stajati uz sve građane BiH dok rade na jačanju ove zemlje i osiguraju svoje pravo mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda”, objavljeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Raport.ba