Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ambasada SAD poručila Dodiku: Napad na Markale izvela je vojska RS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini reagirala je na jučerašnju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika o masakru na Markalama. On je u Twitter objavi napisao kako je “lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina”.

“Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi. Upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS”, napisao je Dodik.

Schmidt je položio cvijeće na mjestu masakra te prisustvovao komemoraciji u Narodnom pozorištu.

Činjenice su utvrđene

Ambasada SAD oglasila se, također, objavom na Twitteru:

“Napad na pijacu Markale 5. februara 1994. godine bio je bezumni čin nasilja nad civilima i ratni zločin snaga Vojske Republike Srpske koja je držala Sarajevo pod opsadom. Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromjenjive.

Laži i dezinformacije o ovom ratnom zločinu ili drugim zločinima koji su se dogodili tokom rata 1992.-1995. retraumatiziraju žrtve i njihove porodice te potkopavaju pomirenje i međusobno razumijevanje”, saopćila je Ambasada SAD.

Komandant vojske bosanskih Srba Stanislav Galić pred Haškim tribunalom osuđen je kaznu doživotnog zatvora zbog “njegove uloge u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu u periodu od septembra 1992. do augusta 1994. godine”. U presudu je uključen i masakr na Markalama od 5. februara 1994. godine.

Presuda Galiću

“Žalbeno vijeće Međunarodnog suda danas je osudilo Stanislava Galića, bivšeg komandanta Vojske bosanskih Srba, na kaznu doživotnog zatvora. I to zbog njegove uloge u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu u periodu od septembra 1992. do augusta 1994”, napisalo je Žalbeno vijeće Suda u novembru 2006. u svojoj odluci

Žalbeno vijeće je odbilo svih 19 Galićevih osnova za žalbu. Odbijene su i žalbe u kojima se tvrdilo da ga je Pretresno vijeće pogrešno osudilo za “djela nasilja ili prijetnje nasiljem čija je prvenstvena svrha bila širenje terora među civilnim stanovništvom” Sarajeva. Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva u vezi s dužinom kazne i poništilo kaznu Pretresnog vijeća od 20 godina.

Raport.ba