Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Američka profesorica: SAD su odustale od građanske BiH. Izađite na ulice i protestirajte

“Usponi i padovi politike SAD u BiH i na Balkanu u posljednjih 30 godina” bila je tema današnje sesije Kruga 99.

Uvodničarka je bila vanredna profesorica na Columbia University i Harriman Institute, u SAD Tanya Domi.

Kako je kazao predsjednik „Kruga 99“ Adil Kulenović, Domi je vrsni znalac balkanskih i bosanskih prilika u novijoj prošlosti, ali i animatoru suštinskih, demokratskih promjena i tranzicije ovih zemalja u okrilje modernog demokratskog poretka i vrijednosti liberalne demokracije.

“Nama se čini da je u proteklih 30 godina ključna karakteristika vanjske politike SAD prema Balkanu i BiH bila obilježena sukcesivnim oscilacijama i neočekivanim usponima i padovima. Usponima uvijek i onda kada je ta politika slijedila vlastite demokratske i civilizacijske vrijednosti kao ispravnu mjeru odnosa prema drugim nacijama – državama. I padovima, onda kada su kao mjera tih odnosa prevladavali realpolitički, pragmatični interesi i nepoznati ciljevi”, kazao je Kulenović.

Schmidt kontra Venecijanske komisije

Domi je u aprilu 2021. godine objavila uvodnik u časopisu „Foreign Policy“ pod naslovom “Bosna ide prema još jednom slomu: nemar EU i SAD omogućava Rusiji da raspiruje etničke strasti.”

“Sa žaljenjem moram reći da je sve što smo napisali predvidjelo nadolazeću krizu koja je ilustrirana američkim zagrljajem, koji je potpomogao Ured Visokog predstavnika, prihvatajući saradnju Dragana Čovića i Milorada Dodika na delegitimizaciji demokracije, otimanjem ideje o reformi iz presude u predmetu Sejdić -Finci, koju su zamijenili formulom koja potiče najgore porive da se bosanskim hrvatskim nacionalistima da više utjecaja u Domu naroda kroz preveliku zastupljenost. Ne samo da je Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo novi izborni zakon tokom provođenja izbora u oktobru 2022. kršeći bosanskohercegovački zakon, nego je time prekršio i protokole Venecijanske komisije na zahtjev Sjedinjenih Država”, kazala je Domi.

Napominje da Visoki predstavnik ne poštuje vladavinu prava što bi trebalo bi zacementirati njegov mandat u BiH kao njemačkog namjesnika koji je u srcu Europe širio kolonijalno ugnjetavanje, uz potporu Sjedinjenih Američkih Država.

“Njegovo korištenje bonskih ovlasti sada predstavlja stvarnu prijetnju suverenitetu BiH i potkopava demokratske težnje za BiH. Taktika američke vlade u Bosni zaslužuje podsmijeh koji su mnogi Bosanci izrazili na ulicama. Tvrdim da su postupci Visokog predstavnika nanijeli stvarnu štetu ionako kompliciranom političkom poretku stvorenom pod okriljem Daytonskog mirovnog sporazuma. Čak je i Richard Holbrooke prije svoje smrti priznao da Daytonski sporazum nikada nije trebao ostati na snazi zauvijek, bez izmjena i dopuna. Međutim, Amerika je očito izgubila apetit za promicanjem legitimnih promjena bosanskog ustava koji je Amerika napisala i koji ostaje na snazi kao pravna struktura ove zemlje – isključujući Jevreje, Rome i one koji se odbijaju izjasniti o svojoj etničkoj pripadnosti i zabranjujući im da se kandidiraju na izborima”, podvukla je.

Dodaje da su odluke Suda EU za ljudska prava o izbornoj neravnoteži i diskriminirajućem ustavu trebale biti prva stvar koja bi pokrenula razmatranje upotrebe bonskih ovlasti.

SAD su odustale od građanske ideje BiH

“Ako ništa drugo, ove sudske odluke trebale su biti djelomično ili u cijelosti nametnute kada je Visoki predstavnik odlučio nametnuti “reformske mjere” za poboljšanje izbornog sustava. Ove su odluke Visoki predstavnik i Sjedinjene Američke Države ostavili po strani”, kazala je Tanya Domi.

Dodaje da američkih trupa odavno nema u BiH, ali toleriranje nacionalističkih siledžija, posebno onih koji zastupaju interese Rusije, nije strateški pristup potpori napaćenoj Bosni, niti drugim dijelovima Balkana.

“Čini se da je Amerika odustala od ideje o građanskoj, demokratskoj Bosni i drugim dijelovima Balkana. Tome u prilog govori činjenica da State Department trenutno naporno radi na pružanju ruke pomoći nikome drugom do Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije. A zapad ne dobiva mnogo zauzvrat za te svoje napore. Pozivam ljude da nastave protestirati na ulici za ono što je ispravno – za plaću od koje se može pristojno živjeti i pravo na kandidaturu. Što se tiče BiH, pozivam bosanske državljane da rade s bosanskom dijasporom u Sjedinjenim Državama kako bi se sastali sa svojim članovima Kongresa i senatorima”, zaključila je Tanya Domi.

Raport.ba