Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Amina Đerzić iz Banovića optužena za prevaru. Građani ostali i bez ljetovanja i bez novca

Općinski sud Banovići potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Amine Đerzić (24) iz Banovića.

Optužnica je potvrđena zbog postojanja osnovane sumnje da je Đerzić počinila produženo krivično djelo prevara. Đerzić je bila osnivač i direktor Turističke agencije Diamond Travel iz Banovića

Ona je optužena da je od marta do jula 2021. stupala u kontakte sa većim brojem osoba koje su bili zainteresirane za ljetovanje u Turskoj, Crnoj Gori i BiH. Optužena je da ih je dovodila u zabludu da će turistički aranžmani koje odaberu biti i realizovani. Međutim, nije imala namjeru to i učiniti.

Đerzić je agencije registrovala tek u junu 2021. godine.

Tako je u navedenom periodu oko 180 osoba izvršilo uplate cjelokupnih iznosa za usmeno dogovorene aranžmane za ljetovanje. Novac je uplaćen na bankovni račun optužene ili njenog muža ili su građani izvršili gotovinske uplate.

Optužena je novac prisvajala za sebe, ne uplačujući novac hotelima ili drugim turističkim agencijama. Zbog toga oštećeni nisu realizovali nijedan uplaćeni turistički aranžman.

Đerzić je optužena da je prevarama pribavila imovinsku korist i oštetila veći broj osoba za oko 235.000 KM.

Tužilaštvo je istražne radnje provelo sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK, Odsjekom za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije i Odjeljenjem kriminalističke policije PU Banovići.

Tokom istrage su obavljena i relevantna vještačenja, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Raport.ba