Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Andelija stavio rudare pred nemoralan izbor: Prihvatite sporazum ili poskupljuje struja za 40 posto

Pronaći balans između zahtjeva rudara i interesa građana Federacije BiH te iznaći rješenje koji neće dovesti u pitanje snabdijevanje građana električnom energijom niti rezultirati povećanjem cijene tog energenta, bilo je u fokusu sastanka, koji je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija. Povod za sastanak je bio novi kolektivni ugovor za rudare i najava štrajka u rudniku Kreka.

Andelija ističe da novi tekst kolektivnog ugovora uvažava ključne zahtjeve rudara u vezi povećanja satnice i toplog obroka. Kaže da sindikati odbijaju uvođenje vrednovanja radnog učinka. Pojasnio je da to može dovesti do variranja u visini plaće od -30% do +15%, u zavisnosti od ispunjenja plana.

“Uzevši u obzir trend u podbacivanju norme u proizvodnji, želim jasno naglasiti da vrednovanje učinka štiti interese svih građana FBiH. Građani će, ako ne vrednovanje ne bude usvojeno, cijenu električne energije plaćati 40% skuplje od trenutne, koja je najjeftinija u regionu. Podsjećam da su se sindikati obavezali uvesti vrednovanje radnog učinka još 2021. godine, što još nije ispunjeno”, objašnjava Andelija.

Kad je riječ o najavi štrajka u rudniku Kreka zbog blokade bankovnog računa i upitne isplate oktobarske plaće, ministar energije, rudarstva i industrije Džindić ističe da je to rezultat sudskih presuda po tužbama radnika za plaćanje doprinosa za penzijsko osiguranje.

“Tužbe su kontraproduktivne jer otežavaju rad. Elektroprivreda BIH se već obavezala uvezati staž svakom radniku kako stiče uslove za penziju. Dosad je na taj način uz pomoć Vlade FBIH uvezan staž za 10.000 radnika”, objašnjava Džindić. Dodaje da će resorno Ministarstvo pratiti aktivnosti koje provodi Elektroprivrede BiH. Pružit će potrebnu asistenciju da ova dva pitanja riješi na najkvalitetniji mogući način kako za rudare tako i za građane FBiH.

Raport.ba