Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Austrijski general Helmut Habermayer preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a

Austrijski generalmajor Helmut Habermayer danas je preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a od svog zemljaka generalmajora Antona Wesselya na ceremoniji u bazi Butmir kod Sarajeva.

U obraćanju Habermayer je naveo da će nastaviti putem svog prethodnika i jačati vojne kapacitete EUFOR-a, te da cilj ostaje doprinijeti sigurnom i stabilnom okruženju i pružati daljnju podršku bh. institucijama.

– EUFOR će i dalje biti dostojan i nepristrasan partner koji pruža podršku, spreman za bilo koju situaciju koja bi se mogla dogoditi. Jedva čekam da počnemo raditi, a sve u skladu s našim motom “Jedna misija, jedan tim” – poručio je Habermayer.

Odlazeći komandant Wessely pozvao je kolege vojnike i civilno osoblje EUFOR-a da podrže novog komandanta sa istom posvećenosti i profesionalizmom koji su pokazali njemu, a bh. vlasti i međunarodnu zajednicu da mu pokažu isti pozitivan pristup i podršku.

– Ovo je predivna zemlja sa sjajnim ljudima i moj je utisak da nismo samo radili zajedno već i uspostavili odnos zasnovan na povjerenju. Nedostajat će mi ova zemlja i njeni ljudi – poručio je Wessely.

Operativni komandant EUFOR-a Hubert Cottereau zahvalio je generalmajoru Wesselyu na njegovoj nepokolebljivoj posvećenosti pružanju podrške bh. vlastima u održavanju stabilnog i sigurnog okruženja.

Također, čestitao je generalmajoru Habermayeru na preuzimanju dužnosti komandanta EUFOR-a uz izraženo uvjerenje da će pod njegovim komandovanjem i jasnim smjernicama prisustvo EUFOR-a i dalje biti od koristi za BiH.

Wessely je na ceremoniji odlikovan medaljom za službu u operaciji pod okriljem zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Vijest Austrijski general Helmut Habermayer preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus