Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bakir Izetbegović se i dalje nada da će SDA biti u vlasti. Kaže da s nekim pregovara u tajnosti

Što se tiče državnog nivoa nisam siguran da ćemo biti vlast, mada mislim da su šanse 50:50, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći napraviti Federalna vlada”, istakao je u Dnevniku D Bakir izetbegović, predsjednik SDA.

“Zasad ćemo ostati u ovom sastavu i on neće biti promijenjen dok se ne napravi dogovor normalan u kojem će biti ispoštovana volja birača.

Trebaju pobjednici da se dogovore oni koji su dobili najviše glasova, koji imaju najviše parlamentaraca, delegata u Domu naroda, koji imaju predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Treba ispoštovati volju glasača. SDA je skoro duplo jača od sljedeće stranke na izborima. Mimo toga ići u ovo u šta se krenulo, to treba da se izmori i da napravimo kako treba Federalnu vladu”. kaže Izetbegović.

Predsjednik navodi da su već pregovarali sa nekim stranaka. No, kaže da je traženo da se ta stvar zadrži mimo javnosti.

“To je bilo na pozive nekih medijatora, na moje pozive, susretali smo se, komunicirali telefonom, tako da ja mogu reći da sam faktički, osim sa NiP-om i Našom strankom, sa svima komunicirao.”

O mogućem buntu koji se spominje, Izetbegović je rekao da SDA neće raditi ništa mimo zakona. On je uvjeren da će ostati na vlasti u FBiH.

Raport.ba