Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Barišić: Nećemo odustati dok se konačno ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održanoj 27. februara, usvojena je informacija o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji iz oblasti vodoprivrede zaključno sa 31. decembra 2021. godine, te je zaključeno da će biti napravljena nova informacija za 2022. godinu, koja će obuhvatiti nove činjenice u slučaju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima i koja će uskoro biti na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja.

Ovo je, prema riječima sudionika rasprave, samo početni korak prema konačnom raskidu koncesijskog ugovora za mHE na Bunskim kanalima, jer će se rasprava o raskidu koncesijskog ugovora nastaviti nakon što Vlada HNK usvoji novu informaciju i predstavi je Skupštini, priopćeno je iz neformalne grupe građana (NGG) “Stop izgradnji mHE na Buni”.

Naime, nakon što se NGG “Stop izgradnji mHE na Buni” obratila svim zastupnicima u Skupštini i zatražila pokretanje inicijative za raskid koncesijskog ugovora, zastupnik Mirko Vasilj pokrenuo je inicijativu, a Omer Hujdur postavio zastupničko pitanje prema Vladi i resornom ministarstvu u kojima su zatražili da se u što kraćem roku raskine ugovor o koncesiji za izgradnju mHE na Buni, budući da su se za to stvorili zakonski uvjeti.

Poslije upućenih inicijativa, informacija o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji iz oblasti vodoprivrede, zaključno s 31. decembra 2021. godine konačno je stavljena na dnevni red Skupštine iako ju je Vlada pripremila još u septembru prošle godine.

“Trajna zaštita Bunskih kanala realizirat će se čim bude raskinut koncesijski ugovor za gradnju mHE. Zbog toga konstantno apeliramo na resorno ministarstvo i Vladu HNK da konačno raskinu navedeni ugovor. S obzirom na to da smo od pokretača inicijative dobili informaciju kako niko od sudionika jučerašnje sjednice nije pokazao protivljenje prema pokrenutoj inicijativi, te da je istaknuto da se samo treba pronaći odgovarajuće rješenje u skladu sa zakonom kojim će se raskinuti koncesijski ugovor, a da to ne izazove štetne posljedice za kanton kao potpisnika koncesije, nadamo se da su ovo početne aktivnosti koje vode prema raskidu koncesije”, istaknuo je predstavnik NGG-a “Stop izgradnji mHE na Buni” Miroslav Barišić.

Iz NGG-a navode kako se nadaju da neće dugo čekati da Vlada HNK uputi informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te dodaju kako neće odustati dok se konačno ne zabrani gradnja mini hidroelektrana na Bunskim kanalima, spomeniku prirode.

Vijest Barišić: Nećemo odustati dok se konačno ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus