Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović i Komšić ugostili Schmidta u Predsjedništvu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili su visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Bećirović i Komšić razgovarali su o reformama na euroatlantskom putu BiH. Posebno u kontekstu preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i podstrek vlastima u BiH za dalji angažman u postizanju reformi.

Kako je rečeno, pred Bosnom i Hercegovinom su važne sedmice, sastanci na visokom nivou sa EU tijelima. Tu su i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU. One će i građanima biti ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

“OHR ima važnu ulogu da bude u funkciji izgradnje demokratske i pravne države koja ubrzanim koracima ide ka EU. Dodano je da se standardi u poštovanju demokratije u EU trebaju primjenjivati i u Bosni i Hercegovini. Posebno imajući u vidu pozitivne poruke i preporuke za kandidatski status Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik za BiH Schmidt je poželio uspješan mandat članovima Predsjedništva BiH. Izrazio je očekivanje da će saradnja sa OHR-om biti tema narednih susreta.

Raport.ba