Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović: Odlikovanje koje je Dodik uručio Putinu predstavlja civilizacijsku sramotu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tokom susreta sa komandantom EUFOR-a u BiH generalom Antonom Wesselyjem izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj saradnji EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH i drugim institucijama u Bosni i Hercegovini, lokalnim zajednicama i organima za provedbu zakona. Također, osvrnuo se i na odlikovanje koje je Dodik uručio Putinu.

U tom kontekstu istaknuta je važnost potpisanog novog Ugovora o saradnji i obuci za 2023. godinu između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH. Posebno sa PSOTC-om – Centrom za obuku za sigurnosne operacije.

Istaknuta je važnost uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao garanta stabilnosti i sigurnosti. Poručeno je da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena očuvanju stabilnog okruženja za sve njene građane. Kao i doprinosu međunarodnom miru.

Ukazano je na pokušaj narušavanja sigurnosti i mira u Bosni i Hercegovini. Uz zajedničko djelovanje vanjskih i unutrašnjih aktera koji koriste otvorene prijetnje. Kao i hibridne metode djelovanja. Bećirović je osudio neustavno obilježavanje 9. januara u entitetu RS, ocjenjujući da predstavlja direktno podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

Bećirović je poručio: “Odlikovanje koje je Milorad Dodik uručio Vladimiru Putinu predstavlja civilizacijsku sramotu. Takav nemoralan čin nije pao na pamet nijednom političaru u Evropi. To samo pokazuje da je on marioneta Putina sa zadatkom destabilizacije ovog dijela Evrope“.

Član Predsjedništva BiH Bećirović odao je priznanje za uspješno održanu vježbu EUFOR-a “Brzi odgovor 2022“. Uz učešće 20 zemalja koje su demonstrirale EUFOR-ove sposobnosti i odlučnost u doprinosu očuvanju sigurnog okruženja za sve građane. Naglašeno je da je to vježba koja je ponovo pokazala predanost Evropske unije evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Član PBiH Denis Bećirović i general Anton Wessely izrazili su želju da se i u narednom periodu nastavi uspješna saradnja EUFOR-a i Bosne i Hercegovine kakva je bila prethodnih godina.

Raport.ba