Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović uputio u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je 7. februara u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Centralno mjesto u prijedlogu Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema Evropskoj uniji (EU) i Energetskoj zajednici, a s ciljem uspostave jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

Prijedlog je upućen s ciljem rješenja pitanja diverzifikacije izvora i boljeg snabdijevanja prirodnim gasom, sa boljim cijenama i drugim povoljnijim uslovima za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

Također, to je važan korak u rješavanju otvorenih postupaka prema BiH od Energetske zajednice.

Ovakav sistemski pristup u rješavanju pitanja iz oblasti energetike usvajanjem jedinstvenog, adekvatnog i funkcionalnog zakona o gasu sa uspostavom državnog regulatora za oblast prirodnog gasa predstavlja jedini ispravan način rješavanja i pitanja pojedinačnih projekata u ovom sektoru, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Time se, kako se navodi, napuštaju neodgovarajući i evidentno neuspješni dosadašnji pristupi regulacije ovog sektora u zajedničkom paketu sa električnom energijom, ali i pristup zanemarivanja gasnog sektora i fokusiranja samo na pitanja regulative iz oblasti električne energije.

Prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića odnosi se i na rješavanje alokacije kapaciteta, razvoja transportne mreže, balansiranja, tržišta gasa, uspostave jedinstvenih mrežnih pravila, certifikacije i razdvajanja operatora transportnog sistema i brojna druga važna pitanja za sektor prirodnog gasa, navodi se u saopćenju.

Vijest Bećirović uputio u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus