Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

BH novinari: Hitno istražiti i sankcionisati monstruozne prijetnje novinaru Ćosiću i O kanalu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje upućene redakciji O kanala iz Sarajeva i novinaru Kenanu Ćosiću, a nakon što je ova TV kuća emitovala intervju sa Borisom Malagurskim, rediteljem filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

U saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari navodi se da su, zbog odluke da urade intervju sa Malagurskim, novinar Ćosić i O kanal već dva dana izloženi brojnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama, koje uključuju monstruozne prijetnje smrću, pozive na nasilje i linč Ćosića, kao i članova njegove porodice.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da ovakve prijetnje novinarima i medijima predstavljaju teško krivično djelo, a oni koji ih upućuju moraju za to odgovarati i biti sankcionisani u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

– Bez obzira na to da li se nekome ne dopada odluka da se s rediteljem Malagurskim pravi intervju, bez obzira na kvalitet intervjua i temu pomenutog filma, niko ne smije ugrožavati život Kenana Ćosića, slati prijetnje i/ili objavljivati na društvenim mrežama slike njega i njegove porodice, uključujući i djecu, dovodeći ih sve u ozbiljan sigurnosni rizik – ističe se u saopćenju.

Napominje se da sloboda medija podrazumijeva i slobodu izbora sagovornika u TV emisijama i drugim medijskim sadržajima i “to je nešto što u demokratskim društvima ne može i ne smije biti dovedeno u pitanje”.

– Ukoliko neko smatra da su objavom navedenog intervjua prekršeni kodeks novinarske etike ili pravila Regulatorne agencije za komunikacije, ili se na drugi način smatra oštećenim i uznemirenim zbog objave intervjua, svoje nezadovoljstvo može iskazati reagiranjem prema mediju ili prijavom RAK-u, a nikako prijetnjama mediju, novinaru i članovima njegove porodice – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevati od svih nadležnih institucija u Sarajevu, Federaciji BiH i Republici Srpskoj da što hitnije provedu istragu o ovom slučaju i sankcionišu sve osobe koje su uputile prijetnje novinaru Ćosiću i redakciji O kanala.

Vijest BH novinari: Hitno istražiti i sankcionisati monstruozne prijetnje novinaru Ćosiću i O kanalu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus