Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

BH novinari od mostarskih vlasti traže uklanjanje grafita s govorom mržnje

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari pozvao je gradske vlasti Mostara i policiju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit koji sadrži govor mržnje prema novinarima bio što prije uklonjen, a počinitelj ili počinitelji identificirani i sankcionirani.

Iz Udruženja/Udruge BH novinari podsjećaju kako na zidu zgrade u Ulici braće Fejića u Mostaru stoji grafit s natpisom „Smrt novinarima“, te dodaju kako takve poruke ne samo da predstavljaju sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara.

Policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise s govorom mržnje, uključujući i navedeni grafit, poručili su iz spomenute udruge.

U tom kontekstu, dodaje se u priopćenju, posebno je neprihvatljivo obrazloženje koje je glasnogovornik MUP-a HNJ-a Ljudevit Marić jučer dao medijima da „grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv“.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari očekuje da će mjerodavne institucije u Mostaru hitnim uklanjanjem grafita i pronalaženjem osoba odgovornih za taj čin pokazati da se govor mržnje, bez obzira na to prema kome je usmjeren, ne može i ne smije tolerirati.

Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, tokom ove godine zabilježila je porast mrzilačkih poruka prema novinarima i novinarkama, govora mržnje i prijetnji smrću za čak 137 posto.

Vijest BH novinari od mostarskih vlasti traže uklanjanje grafita s govorom mržnje se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus