Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

BiH i EU nastavljaju saradnju u upravljanju migracijama

Evropska unija pozitivno je ocjenila započete procese Bosne i Hercegovine na deportaciji migranata u zemlje porijekla, kao i ukupnu saradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH u upravljanju migracijama.

O ovim pitanjima danas su u Briselu sa zvaničnicima EU razgovarali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Tokom sastanka sa šefom Odjela za BiH i Kosovo Vassilisom Maragosom i šefom Odjela za podršku migracijama u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Franciscoom Gazteluom razgovarano je o trenutnoj situaciji u upravljanju migracijama i budućoj saradnji u ovoj oblasti.

Istaknuto je da povratak migranata koji ilegalno borave u zemlji ostaje prioritet BiH, ali i EU. Uskoro se očekuje da će finansijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle realizovati deportacije i većih grupa migranata.

Istaknuto je da Službu za poslove sa strancima BiH treba dodatno kadrovski ojačati, a za organizaciju deportacije većih grupa treba proširiti i kapacitete Imigracionog centra.

Također, razgovarano je i o realizaciji započetih procesa za uspostavu kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om te saradnji sa FRONTEX-om.

Sastancima u Briselu prisustvovali su i predstavnici direkcija EK za unutrašnje poslove i humanitarnu pomoć – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vijest BiH i EU nastavljaju saradnju u upravljanju migracijama se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus