Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bisera Turković u Ankari najavila da ulazimo u neizvjestan period jer SDA nije u vlasti

Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači, izjavila je u ponedjeljak u Ankari ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Bisera Turković u Ankari je govorila i o formiranju vlasti u BiH.

Prijateljska i partnerska podrška

Turković je nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom izjavila da je Bosna i Hercegovina “mala zemlja hrabrih ljudi” koja ima nesebičnu prijateljsku i partnersku podršku turskog naroda i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Zahvalni smo na ulaganju izuzetnih napora za napredak i stabilnost na Balkanu. Kontinuirano jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge. Kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki napredak nas u BiH raduje. Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači. Bez jake Turske pitanje je šta bi bilo. Sigurno ni Zapadni Balkan ne bi bio miran”, izjavila je Turković.

U tom kontekstu posebnu je važnost pridala je Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je kako je kazala, objedinio različite interese zemalja Zapadnog Balkana. Doprinoseći na taj način sigurnosti čitave regije.

“Historija povezuje dvije naše dvije zemlje. Vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji i NATO savezu. Kao što znate, BiH je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU-u. Za nas je to važan korak u pravcu gdje želimo ići. Naravno, svjesni smo da to neće biti lako”, rekla je Turković.

Istakla je da Turska ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju investicije. Te je podsjetila da je u 2021. godini ta zemlja bila drugi najveći investitor u BiH.

Malo i o formiranju vlasti

“Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati. I tu vidimo snažnu volju s turske strane. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose. Turska ove godine, 29. oktobra, obilježava 100. godišnjicu Republike. Unaprijed čestitamo ovu značajnu godišnjicu. I želimo puno uspjeha u budućnosti, želimo čvrstu i jedinstvenu Tursku pod vodstvom predsjednika Erdogana”, poručila je Turković.

Na kraju se osvrnula i na geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi koje, kako je kazala, utječu na situaciju u BiH. Također, prokomentirala je i formiranje vlasti u BiH. Međutim, prema njenim riječima SDA smatra da je stabilna koalicija samo ona u kojoj su oni.

Tome smo i svjedoci u ptoeklih nekoliko sedmica, koliko spinova dolazi upravo od strane SDA.

“BiH se nalazi na prekretnici bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi. Dakle, sve ovo ukazuje da ulazimo u vrlo neizvjestan politički period”, poručila je Turković.

Raport.ba