Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bitka za Krajinu: Ko će formirati vlast i kolika je njena cijena

Ponovo je aktuelizirana priča ko će formirati vlast u Unsko-sanskom kantonu (USK), iako je od Općih izbora u Bosni i Hercegovini prošlo skoro pet mjeseci. Posljednjih dana spominju se dvije opcije, a obje uključuju Stranku demokratske akcije (SDA).

Nekoliko visokopozicioniranih stranačkih funkcionera prvo je najavilo mogućnost koalicije Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) te Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), Naše stranke i Naroda i pravde (NiP) u okviru Bloka B3, a od sinoć je prema nezvaničnim informacijama ipak izvjesnija opcija (SDA, Narodni evropski savez -NES (bivša A-sda), DF i Stranka za Bosnu i Hercegovinu – SBiH).

“Postoje neke indicije za to. Trenutno je sjednica SDA, donosimo neke odluke”, rekao je za sinoć za Raport SDA-ov Hamdija Abdić Tigar.

Ukoliko je nakon jučerašnjeg sastanka Kantonalne organizacije SDA USK nešto i dogovoreno, još uvijek ništa nije ozvaničeno. Lideri kantonalnih organizacija su u stalnim konsultacijama sa stranačkim centralama, te za sada ne žele davati nikakve zvanične potvrde.

Sinoć je potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) potvrdio da su, nakon okončanja posrednih izbora te izbora rukovodstva FBiH, krenuli razgovarati o koalicijama.

“Upravo ovih dana predsjednik Bakir Izetbegović i vrh SDA poziva na razgovore. Vidjet ćemo kako će i na koji način završiti ti pregovori, ali ja sam optimista i siguran da će ovi jedno izvjesno vrijeme pokušati da zaobilaze i da traže pomoć od međunarodne zajednice, ali ovih dana, kako sam ja vidio, međunarodna zajednica upravo pokušava da kaže da se mi trebamo dogovoriti u BiH. To je najbolje rješenje za BiH”, poručio je Lendo.

Kada je riječ o NES-u, pitanje je kakve će uvjete postaviti SDA. NES je do sada glumio da je dio Osmorke na nivou Federacije BiH, a svoju poziciju prevage koristio je za ucjene zarad dobivanja što više pozicija. NES i SBiH imaju zajedno 9 zastupnika u Parlamentu FBiH i bez njih Osmorka ne bi mogla praviti vlast.

Pitanje je da li će SDA sad tražiti da NES bude na strani SDA i DF-a na federalnom nivou.

Međutim, izvjesno je da bi rasplet situacije mogao biti poznat već u narednoj sedmici. Inače, prva redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona zakazana je za 20. mart.

Raport.ba