Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bivši direktor “Elektrobosne” optužen za nezakonitu prodaju nekretnina firme u Neumu

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Pere Stanića zvanog “Stari”, (1937.), nastanjenog u Zenici, zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlasti” koju je 6. januara ove godine Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Naime, optužnicom se Pero Stanić tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva “Elektrobosna” d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti, pa tokom januara i februara 2011. godine, u Čapljini, kod notara N.M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, nije prethodno pribavio valjano odobrenje Nadzornog odbora društva, te je zaključio dva ugovora o prodaji nekretnina tog društva u Neumu prilažući krivotvorenu ispravu, odluku Nadzornog odbora.

Na taj način je, kako je navedeno, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura (195.583 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138 KM, na način da je 11. januara 2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva s M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, osumnjičeni taj novac nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe. Tim Ugovorom su prodane izgrađene jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu.

On je zatim 2. februara 2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva s M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, osumnjičeni ni taj novac nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe. Tim ugovorom su prodane izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu.

Tužilaštvo je, također, predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu, saopćeno je iz Tužilaštva HNK-a.

Vijest Bivši direktor “Elektrobosne” optužen za nezakonitu prodaju nekretnina firme u Neumu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus