Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bivši Mektićev saradnik i policajci iz RS predati Tužilaštvu BiH

Policijski službenici MUP RS predali su u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine osumnjičene uhapšene u nastavku aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala povezanog sa koruptivnim krivičnim djelima i zloupotrebom policijskih kapaciteta u predmetu “Transporter”, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Jučer je na području Banjaluke uhapšeno šest osoba, a akcija je realizovana koordiniranom saradnjom MUP-a RS-a i Tužilaštva BiH. Među uhapšenima je ept aktivnih i bivših službenika policije RS.

“Ove aktivnosti usmjerene su na šest osoba osumnjičenih da su, kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme vršili krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist, kao i na osobe koje su koristeći svoj službeni položaj pomagale ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja sprečavanjem dokazivanja i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da su osumnjičeni pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal.

“Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima”, poručili su iz Tužilaštva BiH.

Uhapšene su osobe inicijala B.C., M.M., P.V., S.V., D.K. i M.V., a kako saznajemo, riječ je o Bojanu Cvijetiću, bivšem saradniku Dragana Mektića, Mladenu Milovanoviću, bivšem visokorangiranom inspektoru MUP-a RS, Predragu Vatrešu, također bivšem inspektoru, zatim, šefu Odsjeka za krađe vozila Siniši Vukašinoviću, te inspektorima Danijelu Kovačiću i Miladinu Vučiću.

Raport.ba