Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Borenović: Ekspoze Borjane Krišto ne bavi se ključnim problemima građana BiH

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović nazvao je ekspoze Borjane Krišto (HDZ), koju je danas Dom imenovao za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, “laganim političkim štivom“ u kojem nema najvažnijih, konkretnih ekonomskih pitanja.

“Ekspoze Borjane Krišto je lagano političko štivo. Tu mislim na ukidanje akciza na šest mjeseci, pojeftinjenje cijena goriva. I smanjenje stope PDV-a, kako bi pojeftinile barem osnovne životne namirnice. Što zanima sve građane BiH. Imam osjećaj da se ovdje radi o staroj politici koja će ostati. I ništa se konkretno neće desiti”, izjavio je Borenović. 

Napominje da je očigledno u ovom slučaju napravljen kompromis “iza scene”. Te da nije bilo hrabrosti da se napiše nekoliko rečenica oko NATO puta BiH.

“Imam osjećaj da su fotelje moćnije od ispunjavanja datih obećanja građanima BiH. Od kojih zavisi život svakog građana i privrednika ove zemlje. Ukidanje akcize na gorivo i smanjenje PDV-a su dva najvažnija pitanja u BiH u ovom trenutku”, zaključio je Borenović.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdio je Borjanu Krištu za mandatarku za sastav Vijeća ministara.

Od 38 zastupnika, 23 su bili ‘za’, 15 je protiv. Suzdržanih nije bilo.

Kako je kazao predsjedavajući Denis Zvizdić, postoji entitetska i prosta većina.

Kritšo je prije glasanja zahvalila svim zastupnicima na raspravi.

Raport.ba