Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Borenović tvrdi da se PDP ne raspada. Nastavljaju tražiti pravdu za ‘pokradene izbore’ u RS

Glavni odbor PDP podržao je danas sve dalje aktivnosti da se pravno osporava rezultat za predsjednika RS, rekao Branislav Borenović, predsjednik stranke.

On je istakao da je na sjednici analizirano sve što se dešavalo tokom i poslije izbora “koji su obilovali brojnim neregularnostima, nepravilnostima i izbornim krađama”.

“Glavni odbor je dao podršku zaključcima Predsjedništva stranke da ne prihvatamo rezultate za predsjednika RS koji su provedeni uz sistemski organizovane krađe čime je narušen integritet izbora i zakonitost procesa”, rekao je Borenović.

Podsjetio je da je kontrolnim brojanjem rezultata za predsjednika RS utvrđeno da je 70.012 glasova zloupotrebljeno, nestalo, pogrešno evidentirano…

“Tu se radi o razlici između kontrolisanog i ukupno zaduženog materijala od 9.326 glasačkih listića. 9.380 glasačkih listića sa obilježenim dva ili više kandidata. 7.695 neiskorištenih glasačkih listića koji nedostaju iz 28 vreća- 4.608 glasova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta. Čak 9.443 osobe koje su glasale uz pomoć drugog lica. Uz ostale nevažeće listiće po drugim osnovima, dođe se do broja od preko 70.000 glasova”, istakao je Borenović.

On je dodao da Glavni odbor PDP očekuje da domaće pravosuđe pokrene istražne radnje, te ispita sve krađe i prevare koje su se desile na izborima.

Borenović je rekao da su pokrenute aktivnosti za organizaciju Sabora PDP koji se treba održati tokom ove godine:

“Započeli smo pripreme za organizaciju Sabora. Na sljedećoj sjednici Glavnog odbora će biti definisani svi detalji vezano za saborske dokumente, sazivanje, karakter i održavanje Sabora”, naveo je Borenović.

Glasat će protiv novog Vijeća ministara

On je podsjetio da je posljednji Sabor održan u novembru 2019. godine i da postoji statutarna odredba na kojoj je lično insistirao, a to je da jedan predsjednik ne može obavljati više od dva uzastopna mandata.

Zaključak Glavnog odbora je i da se nastavlja snažno opoziciono djelovanje i u NSRS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Glasat ćemo protiv predloženog saziva Vijeća ministara. To je saziv koji je isključivo formiran zarad podjele plijena, a ne na osnovu drugih kriterija. Ništa nas više ne može iznenaditi kada je u pitanju režim. Nemamo nikakva očekivanja od njih, da će bilo šta konkretno i dobro napraviti. Ovo je jedna grupacija ljudi koja je tu da harči plijen, nema tu ideologije, nema tu interesa RS. Nego se radi samo o stranačkim i ličnim interesima”, istakao je Borenović.

Borenović je istakao kako je atmosfera na sjednici bila demokratska i kako nema govora o raskolu unutar stranke. Nije se obazirao na otrovne strelice između stranačkih prvaka Draška Stanivukovića i Jelene Trivić.

Na pitanje ostaju li Draško Stanivuković i Jelena Trivić u PDP i hoće li i sutra biti tu, Borenović je upitao:

“A gdje će?”

Raport.ba