Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Borenović: Ukinuti akcize na gorivo i smanjiti PDV na osnovne životne namirnice

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović izjavio je danas u Sarajevu da je potrebno hitno ukinuti akcize na gorivo i smanjiti PDV na osnovne životne namirnice kako bi pomogli građanima da podnesu rast cijena.

Borenović je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjavio da bi ukidanjem akciza gorivo pojeftinilo za oko 40 feninga, a da je stopu PDV-a za osnovne životne nemirnice potrebno smanjiti sa 17 na pet posto.

– Sve ostale teške političke teme danas treba ostaviti po strani i što hitnije usvojiti ove dvije mjere – istakao je Borenović, dodajući da je, nakon što to usvoji Predstavnički dom, potrebno hitno sazvati sjednicu Doma naroda da učini isto kako bi te mjere mogle stupiti na snagu.

Jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Doma je i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga te uvoz dobara određenih namirnica.

To su lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predloženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proizvodi, satovi i njihovi dijelovi, luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet, upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera i oružje.

Raport.ba