Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bradara: Vlada FBiH će biti imenovana u ustavnom roku

Gošća ovosedmičnog izdanja Dnevnika D bila je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara.

Na početku kaže da se navikava na novu poziciju, te da je odmah počela sa obavezama.

Kaže da ima komkunikaciju sa kolegama, potpredsjednicima FBiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem:

Bradara: Dogovori nisu okončani

“Jučer sam srelu kolegu Lendu na Zastupničkom domu, prije par dana sam se čula i sa kolegom Stojanovićem. Mislim da će ta saradnja biti ok.”

Ističe da dogovori o formiranju Vlade FBiH još nisu okončani.

“Pozvala sam kandidata za predsjednika Vlade gospodina Nikšića na razgovor. Potom smo nakon dva dana imali sastanak sa predsjednikom Čovićem gospodin Nikšić i ja. Dogovorili smo jedan hodogram aktivnosti, otvorili neka pitanja vezana za resore.

Početkom sljedećeg tjedna bi trebao biti konačan sastanak. Mi imamo utvrđena programska načela, smjernice. Sad samo treba dogovoriti konačna imena, konačnu podjelu resora. Ispeglati taj dogovor koji treba biti kompletan i naravno dostaviti imena. Ta imena još nisam dobila”, kaže Bradara.

Navodi da je to proces koji treba trajati:

“Budući da je na strani drugog partnera Hrvatska demokratska zajednica okupljena sa strankama HNS-a pa mi već unaprijed imamo dogovorena neka rješenja i načela. Međutim, ipak je tamo osam partnera koji moraju dogovoriti neke stvari. Vjerujem da ćemo to tijekom sljedećeg tjedna sve finalizirati.”

Pojašnjava da je puno toga dogovoreno, ali “dogovoreno je kada je sve dogovoreno”.

“Vlada FBiH će biti imenovana u ustavnom roku. Moj prijedlog će otići sigurno prije isteka roka od 30 dana, ali kada će biti imenovana u Zastupničkom domu to ne ovisi samo od mene”, kaže Bradara.

Predsjednica FBiH ne zna kako će Refik Lendo u konačnici postupiti (za imenovanje Vlade potrebna je saglasnost oba potpredsjednika FBiH):

Sve se svodi na blokadu

“Možete to tumačiti na razne načine. Ali, to će se u konačnici zvati jednim jedinim imenom, a to je blokada.”

O eventualnoj novoj intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta kaže:

“Ja mislim da u BiH su najbolje odluke koje donose domaće institucije. Trebamo težiti da sve i jedno rješenje bude naše domaće rješenje. Mislim da smo i došli u ovu situaciju i te ovisnosti o međunarodnoj zajednici, da naš i evropski put i naša pravna država, sve stoji jer neko u BiH čeka da nam neko ponudi neka bolja rješenja od onih koja mi sami možemo napraviti u BiH.

Ja sam svjedokom da sve ono što se domaći političari dogovore je nešto što je trajno i što je dobro za BiH. HDZ nikad nije niti prizivala niti se radovala odlukama visokih predstavnika. One su uglavnom uvijek išle na štetu hrvatskog naroda. Nadam se da ćemo pokušati postići dogovor unutar naših institucija.

Naš Ustav i Ustav FBiH su zreli za jednu široku raspravu, konsenzus, viziju budućnosti BiH koju bi mogli donijeti domaći političari unutar institucija BiH.

Mislim da su to onda dugoročno dobra rješenja za BiH. Ovo što Trojka priziva intervenciju visokog predstavnika, ja ne znam niti sadržaj, čujem o čemu se govori. Ali, u svakom slučaju mislim da dugoročna i trajna rješenja na takav način ne bi bile dobre niti za Hrvate, ali ni za jedan narod niti građane BiH”, kaže Bradara.

SDA nema partnere

Navodi da u ovom trenutku uvođenje SDA u vlast izgleda kao nemoguća misija:

“Budući da SDA nema niti partnere niti razgovara sa bilo kim ozbiljno o sudjelovanju u vlasti, osim tog nekog uvjetovanja.

Tako da treba pustiti vremenu da vidimo kako će se stvari odvijati i u kojem smislu će se SDA eventualno pojaviti kao neki partner. Oni u ovom trenutku nikome u BiH nisu partneri.”

Tvrdi da HDZ ne vodi nikakve razgovore sa SDA, ni formalne ni neformalne.

Bradara ističe da postoji čvrsta parlamentarna većina i u Zastupničkom i u Domu naroda:

“Ona je čak izraženija u Domu naroda, kao nikada do sada. I SDA se ponaša kao oporba. Pustimo vremenu da vidimo što će se događati. Još uvijek parlamentarna većina funkcionira.”

Kada je u pitanju premijerska pozicija kaže da je to stvar političkog dogovora.

“Gospodin Nikšić je kandidat za predsjednika Vlade Federacije i s njim i obavljam razgovore. Ja drugog kandidata niti sam vidjela u eteru niti poznajem niti prepoznajem drugog kandidata za predsjednika Vlade”, rekla je Bradara.

Raport.ba