Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čečeni navalili na granicu s Hrvatskom. Ministar hrvatske policije otkrio kako dolaze u BiH: Ovo je zloupotreba

Čečeni koji pokušavaju ući u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila. Kazao je to potpredsjednik hrvatske vlade Davor Božinović .

“Podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članicama Evropske unije između ostaloga moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU. A u tom kontekstu i vizne režime”, kazao je Božinović.

Čečeni se trenutno nalaze nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj. U BiH su došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom. Na to je ranije upozorio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

On je kazao da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova saradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko sedmica više stotina državljana Rusije iz Čečenije i Dagestana sletjelo je u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere, upućuju se prema granici Hrvatske. I tu žele zatražiti azil.

Božinović je također kazao kako je prema dostupnim informacijama riječ o osobama koje u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju. Nakon toga se “pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Evropske unije i podnose zahtjev za međunarodnu zaštitu”.

Božinovićeva poruka za BiH

“Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura. I to vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.”, ustvrdio je ministar.

Božinović je ponovio da je ove godine zabilježen porast ilegalnih pokušaja prelaska granice. To bi se moglo izbjeći, kaže on, kada bi se susjedne zemlje izvan EU pridržavale njenog viznog režima.

“Ja sam siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske – sutra na teritorij Schengena – nego što smo imali prošle godine”, kazao je Božinović.

“Znači poruka je: uskladite se s viznom politikom Evropske unije i to je jedini put kako se možemo legalno nositi s ovim izazovom”, dodao je.

Evropska komisija u oktobru je kritizirala Srbiju zbog bezviznog režima s nizom zemalja, čiji su državljani tu činjenicu koristili kako bi ilegalno ušli iz Srbije na prostor Evropske unije.

Raport.ba