Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Christian Schmidt će danas reagovati na Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u!?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt danas do ponoći reagirat će kako bi spriječio stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj (RS), saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) danas vanredno zasjeda, a još prošle sedmice iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je riječ o stupanju na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u RS kako bi se, kako su naveli, prevenirala nepovratna šteta.

N1 iz diplomatskih izvora saznaje da Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Schmidtu da reaguje i njegova reakcija se očekuje do ponoći.

Podsjetimo, prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva
nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovao taj bh. entitet pripada njima.

Ovaj zakon usvojen je krajem decembra prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakon istog naziva koji je bio prvobitno usvojen početkom februara protekle godine Visoki predstavnik u BiH ga je suspendovao u aprilu i donio odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u septembru stavio zakon van snage, ali je u NSRS novi zakon usvojen, vrlo sličan starom izuzev odredbe da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. decembra 1991. godine vođena kao imovina BiH.

Podsjetimo, Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom sve do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Vijest Christian Schmidt će danas reagovati na Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u!? se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus