Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Christian Schmidt poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS

Christan Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC), poništio je Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska.

Entitetski zakon trebao je sutra stupiti na snagu.

Christan Schmidt danas donio odluku

“Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je danas Obavijest o primjeni Naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. februara 2023.

Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. godine.

U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona.

Obustavlja se primjena

Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja”, saopćeno je iz OHR-a.

Raport.ba