Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čović: Krišto kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara, a Lidija će biti predsjednica FBiH

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto kandidatkinja je za predsjedadavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Potvrdio je ovo novinarima u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Po ustaljenoj praksi rotacije, u novom mandatu bi čelnu funkciju u Vijeću ministara trebao obnašati kandidat iz hrvatskog naroda. 

Borjana Krišto je na proteklim izborima bila kandidatkinja stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za člana Predsjedništva BiH. U proteklom mandatu bila je članica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pored toga, Čović je otkrio kako će predsjednica FBiH biti Lidija Bradata.

“Više puta sam rekao da ćemo imati uravnotežen odnos dama i gospode. Vezano za imena i resore u Vijeću ministara idući sedmice ćemo voditi razgovore. Nastojat ćemo napraviti korektan dogovor između tri predstavnika vlasti i važno je da to zajednički funkcionira”, dodao je Čović.

Kada je u pitanju Federacija BiH, istaknuo je kako je jedino sigurno da će ministar finansija i zamjenik predsjednika Vlade biti iz HDZ-a BiH.

“Nastojat ćemo da naš utjecaj u toj Vladi bude izraženiji. Predsjednik Vlade bit će Bošnjak, pa će Domom naroda predsjedati Hrvat”, povukao je on.

S obzirom na to da SDA tvrdi da će imati većinu u Domu naroda FBiH u Klubu Bošnjaka, Čović je kazao da to neće utjecati na koalicioni sporazum potpisan sa “osmorkom”.

“Treba sačekati nekoliko sredina gdje se ždrijebanjem treba utvrditi ko je predstavnik negdje su ona i napravljena. Taj broj ne bi trebao uticati na bilo koji način na naš sporazum”, naveo je Čović.

Raport.ba