Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čović najavio skoro formiranje Vlade FBiH: Taj proces možemo završiti za 30 dana

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović danas je u Mostaru izjavio da je Predsjedništvo ove stranke, čije je zasjedanje u toku, procijenilo da proces uspostave vlasti ide sporije nego se to očekivalo.

Ponovio je da su očekivanja bila takva da će i Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH biti formirana krajem prošle godine.

-Vijeće ministara BiH smo dobili 26. januara, a tek smo dobili predsjednicu i dva potpredsjednika Federacije BiH. Nadati se da u ovih 30 dana taj proces možemo završiti i sad ćemo se posvetiti kantonalnim prostorima da taj posao završimo, s tim da znamo da HNK i SBK sa uvjetno posebnim režimom rada moramo nekako kombinirati sa Vladom FBiH – kazao je Čović.

Kazao je i da je stav HDZ-a jasan u smislu da je neprihvatljivo bilo kakvo zadiranje i u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH. Istakao je kako se nada da će u narednih 30 dana biti okončan cjelokupni proces oko formiranja federalne vlade.

– Čini mi se da postoji jasan okvir u kojem se može implementirati izborni rezultat u vremenu od 30 dana. Naravno, svako treba uraditi svoj dio posla, a možda je dobro da rasvijetlimo taj element blokada, jer često se stavlja u okvir HDZ-a, za što sam uvijek govorio da to nije tačno – rekao je Čović.

Rekao je i da bi predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara ove sedmice trebala pokrenuti proceduru razgovora s potencijalnim predsjednikom Vlade FBiH.

Vijest Čović najavio skoro formiranje Vlade FBiH: Taj proces možemo završiti za 30 dana se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus