Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čovićeva poruka SDA-u: DF ne može biti partner. Vlast nećemo praviti kao do sada

DF ne može biti partner u vlasti za HNS, bila je današnja Čovićeva poruka SDA-u kada je u pitanju formiranje vlasti

On je kazao da sad slijede razgovori sa svim hrvatskim strankama, onima koji su napravili rezultat i koji su podržali Borjanu Krišto.

Istakao je da je sad jasno da će Krišto imati više od 180.000 glasova, što je iznad očekivanja.

Nakon tih razgovora, Čović najavljuje zvanične razgovore s ‘bošnjačkim i srpskim strankama’.

“Dio razgovora je neslužbeno obavljeno. U svakom slučaju očekujemo da ćemo imati vlast u šest županija, u Federaciji i u Vijeću ministara BiH svoje predstavnike po zakonu”, rekao je Čović.

Kratko je prokomentirao i nametnute odluke Christiana Schmidta. Posebno komentare da se pravi disbalans.

“Taj komentar je suvišan. Imate popis stanovništva iz 2013. I do sad je bio disbalans da je Goražde davalo i dalje jednog kao i Posavina. Pogledajte disbalans”, rekao je Čović.

On kaže da je očekivao da će Schmidt riješiti i pitanje izbora člana Predsjedništva, ali da će sad na tome raditi.

“Sad je propala logika po kojoj su neki htjeli da ovladaju jednom trećinom u Domu naroda, da preuzmu Klub Hrvata. Pitanje je sad šta ćemo s Klubom Ostalih. Tu se trebalo reći da to moraju biti predstavnici Jevreja, Roma… I šta ćemo s Klubom Srba? Nismo mogli 17 popuniti, a kako sad 23? To su pitanja”, rekao je Čović.

On je dalje rekao da očekuje brzo formiranje vlasti i to na programima, a ne kao do sada.

“Naš stav je u 30 dana napraviti vlast. Ne popuniti fotelje, nego usuglasiti program. I taj program ugrubo treba imati euroatlantski put, izborni zakon i ekonomsko-socijalni paket”, rekao je Čović.

Naveo je da je predstavnicima međunarodne zajednice obećao da će se sve reforme provoditi.

Sigurnost BiH na prvom mjestu. I vojna i pravna

“Sigurnost BiH na prvom mjestu. I u vojnom ali i pravnom smislu”, rekao je Čović ističuću da će se raditi sve što Brisel bude zahtijevao.

“I naći ćemo dovoljno partnera koji žele tako izgraditi vlast. Ne kao do sad: hajmo imenovati ministre pa neka se oni dogovaraju. Ne. Prvo program”, rekao je dalje predsjednik HNS-a.

Onda su ga novinari pitali za DF. Odnosno kako će se HNS postaviti ukoliko bude vlast pravio sa SDA jer DF prirodno ide uz tu stranku.

“Jednostavno. DF ne može biti partner HNS-u. To je zaključak. Ko će imati većinu u Domu naroda to će se brzo kazati. Ima uvjerenja i s jedne i druge opcije. Vidjet ćemo, to su matematike”, jasno je kazao predsjdenik HNS-a. To je ujedno i bila jasna Čovićeva poruka SDA-u, ali i drugim strankama koje bi da prave vlast.

Raport.ba