Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čubrilović se žali, kaže da je RS ugrožena: ‘Ustavni sud BiH je donio političku motivisanu odluku’

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, kaže da je Ustavni sud BiH donio “političku motivisanu odluku i nastavio dosadašnju praksu prihvatanja zahtjeva političkog Sarajeva koji su usmjereni protiv interesa RS”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS, utvrdivši da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Čubrilović kaže da “prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH imovina pripada entitetima u omjeru 51 posto Federaciji BiH i 49 posto RS.

“Očigledno je da je Ustavni sud BiH i ovom odlukom nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve usmjerene protiv RS i njene imovine. Suština te politike je potpuno razvlašćivanje RS, otimanje njenih nadležnosti i imovine. RS i njene institucije moraju se odlučno i sistemski suprotstaviti takvoj praksi“, saopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Čubrilović kaže da je “ovakvo djelovanje Ustavnog suda BiH izuzetno štetno i opasno te da je svima jasno da se preko Ustavnog suda BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti tiha preraspodjela nadležnosti utvrđena još 1995. godine”.

“Ovo ne samo da je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH već je izuzetno opasno za cjelokupno unutrašnje uređenje BiH. Posebno je simptomatično što se u posljednje četiri godine konstantno podnose zahtjevi s ciljem ugrožavanja RS njenog statusa u oblasti imovinsko-pravnih pitanja. Ustavni sud, na žalost u kontinuitetu postupajući po ovim zahtjevima, donosi odluke koje idu u korist već poznatim političkim interesima“, naglasio je Čubrilović.

On smatra da je zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio potpuno neutemeljen, te da RS “ima nadležnost za donošenje Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, odnosno da ima nadležnost za regulisanje svih pitanja koja su od značaja za imovinska, odnosno svojinska prava, a prije svega pitanja u vezi sa državnom imovinom, te da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom RS, ni sa Ustavom BiH”.

“Ustavni sud BiH morao je u cijelosti odbiti zahtjev delegata iz Federacije BiH jer je neosnovan zbog pogrešnog i tendencioznog tumačenja Ustava BiH“, kaže Nedjeljko Čubrilović.

Raport.ba