Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Cure šokantne informacije o Hadžibajrićevoj Sky mreži: Kako su narko-pare završile u luksuznim zgradama i reklamnim panoima

Dok načelnik Starog Grada i zamjenik predsjednika NES-a Ibrahim Hadžibajrić i članovi njegove grupe čekaju hoće li tužioci zatražiti određivanje pritvora, cure informacije o njihovoj kriminalnoj mreži.

Naime, u akciji ‘Start’ koju su zajedno provodili Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH uhapšeno je sedam osoba, među kojima su Hadžibajrić, njegov sin Seid, sekretarka Općine Alma Destanović te izvjesni Elmedin Karišik.

Kako je Raport već objavio sporno je što je Hadžibajrić kao načelnik izdao tri parkinga firmama iz kojih stoje Karišik i ranije uhapšeni Admir Arnautović Šmrk.

Parkinzi koji su stacionirani na prometnim lokacijama u Starom Gradu služili su kao perionica para, a prema podacima koje su tužioci skupili iz Sky aplikacije (koju je koristio Hadžibajrićev sin Seid), Hadžibajrić je uzimao svoj ‘procenat’.

S dva parkinga je upravljao Karišik, a trećim – onim kod Vijećnice – upravljao je Šmrk preko svojih ljudi.

No, prema svemu sudeći, Hadžibajrićeve konekcije bile su mnogo dublje, a samim tim i profitabilnije.

Uvidom u registre lako se otkriva da je Karišik osnivač firme Plaza d.o.o.. A upravo je ta firma na čudan način dobivala atraktivne lokacije za izgradnju objekata u Starom Gradu. I ne samo to, Plaza d.o.o. ima djelatnost koja se tiče marketinga, pa je i ta djelatnost zaživjela u Starom Gradu.

Reklamne pozicije Plaza Marketinga

Tako u okviru Plaza Group funkcioniraju kompanije Plaza Living koja je napravila luksuznu zgradu i starom gradu u lici Čodardžina 90. Pored toga, postoji i hotel odnosno Plaza apartmani također smještani u Starom Gradu. Plaza group širila se i na druge općine, Od Općine Centar gdje je smještena Plaza Living do Novog Grada, gdje je hotel Gonzo.

Plaza Living: Reklama za luksuzne apartmane

Što se tiče Starog Grada dozvole su potpisivali Hadžibajrić i sekretarka Alma Destanović.

Pitanje je odakle Karišiku pare da pravi zgrade?

Prema podacima do kojih su došli tužioci putem dešifriranja Sky aplikacije uglavnom se radi o parama od droge, koje je bilo potrebno oprati.

Karišik je tako povezan s drugom osobom – Barbarom Pekić. Ona je formalna vlasnica restorana Dos Hermanos i rent-a-car agencije Golden Port. Sve je s druge strane bilo povezano sa narkokartelom koji je uvozio ogromne količine droge iz Južne Amerike u Belgiju odakle su se putavi račvali po Evropi ali i Balkanu. Prema istim podacima, upravo su automobili rent-a-car agencije korišteni u prebacivanju ogromnih količina keša.

Prema našim informacijama, istraga bi mogla ići u nekoliko pravaca i do neslućenih razmjera. A, već smo objavili da Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH vode dvije odvojene istrage.

Raport.ba