Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Cvijanović optužila reisa Kavazovića za ratnohuškačku retoriku

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović optužila je reisa Husein ef Kavazovića za ratnohuškačku retoriku.

Cvijanović je za Srnu komentirala izjavu Kavazovića da se “BiH brani u institucijama, te da ukoliko one “padnu”, zemlju treba braniti oružjem.

Cvijanović je odgovorila da ako već on, kao vjerski lider, nije u stanju da promovira toleranciju i suživot, onda bi barem trebao da se suzdrži od prijetnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti, već pravilo.

“Institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu”, ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je u izjavi za Srnu naglasila da dejtonska BiH i institucije mogu da opstanu samo na dijalogu i međusobnom uvažavanju, a nikako “na sili ili oružju o kojem tako olako, nepromišljeno i neodgovorno govori reis”.

“Sva sreća da lideri drugih vjerskih zajednica ne siju mržnju i prijetnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan”, poručila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Kavazović je spornu izjavu dao u intervjuu za MTV Igman tokom vikenda.

“Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali… Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve… Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu… Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović za MTV Igman.

Raport.ba