Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dan državnosti BiH obilježen i u Banjoj Luci. “Nismo jedni protiv drugih”

Dan državnosti BiH obilježen je i u Banjoj Luci.

Entitetske vlasti Republike Srpske ne obilježavaju 25. novembar kao Dan državnosti BiH. Ipak, u Banjoj Luci je održana Svečana akademija ovim povodom.

Organizator je drugu godinu zaredom SDP. Prisustvovao je, uz ostale političke zvanice, i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Poruke mira, suživota i prijateljstva

Poruke mira, suživota, prijateljstva, jedinstva i borbe za bolju budućnost naše djece šalju se i bit će poslane večeras iz Banje Luke, prenosi Federalna.ba.

Svečana akademija održava se povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i 79. godišnjice ZAVNOBiH-a

U dvorani banjalučkog Velesajma prisutne su i zvanice koje na BiH gledaju kao na svoju domovinu.

Naglašeno je da se jedino ispravnim stavovima BiH može učiniti boljom zemljom za sve nas, ali i za generacije koje dolaze.

Treba znati pokazati zajedništvo na civiliziran način, ispravnim pristupom i pružanjem ruke prijateljstva, poručeno je, između ostalog, večeras iz Banje Luke.

“Ovo je Republika Srpska i tu nema nikakve dileme. Republika Srpska je dio Bosne i Hercegovine. Ovo je bh. praznik i nema nikakvog razloga da ga ne obilježavamo.

Kad budemo radili, kad se budemo dogovarali, kad budemo shvatili da nismo jedni protiv drugih, da ako smo zajedno da jačamo i RS i Federaciju BiH i Brčko distrikt. Time jačamo BiH”, istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže:

Države ima na cijelom njenom teritoriju

“Ne mogu da shvatim logiku ljudi koji to odbijaju da slave. To mi ne ide u glavu izuzev ako logika nije, sve što ima obilježje BiH odbaci. A živiš u BiH. Dakle, nema nikakve logike da Banja Luka i da Republika Srpska ne obilježava 25. novembar.”

“Ovo je drugi put da zvanično mi koji živimo na prostoru entiteta Republika Srpska sebe doživljavamo kao Bosancima i Hercegovcima koji vole ovu zemlju.

Želimo na jedan ovakav svečan način pokazati da države ima na cijelom njenom teritoriju”, naveo je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

Bh. aktivisti, govornici i prisutni večeras vide kao zemlju u kojoj će vrijednost kvaliteta suživota svih naroda biti na prvom mjestu, Sve ostalo je na drugoj strani.

A sa te druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik danas se oglasio i statusom na društvenim mrežama.

On je posjetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Banjoj Luci, a povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, naziva posjetom inostranstvu.

Tu posjetu Dodik smatra provokacijom.

Raport.ba