Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Danas potpisivanje sporazuma: Osmorka i HDZ šalju SDA u opoziciju

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas će Osmorka i HDZ potpisati dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.–2026. godine”, najavljeno je iz HDZ-a BiH. Dokument će u ime koalicije stranaka oko HDZ-a potpisati Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka Osmorke predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ekspertni timovi

U praksi, ovo je početak formiranja vlasti na federalnom nivou između stranaka okupljenih oko Osmorke i HDZ-a. A to bi se moglo prenijeti i na državni nivo. A to opet znači korak koji će SDA odvesti u opoziciju.

Kako je ranije rečeno, u pitanju je dokument koji sadrži na desetine konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Sporazum je baziran na hitnom pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te socio-ekonomskim mjerama, kao i uvođenju mjera za osiguranje funkcioniranja pravne države. Federacija BiH bi po prvi put trebala dobiti programsku vladu.

“Ova vrsta dogovora je nešto što do sad u BiH, čini mi se, nije viđeno. Napokon se pojavljuje neko malo svjetlo na kraju tunela i počinje neka priča koja ne počinje konfliktima”, kazao je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Iz Osmorke kažu kako je država prioritet od kojeg neće odustati.

“Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da nema s nama priče ni o kakvim izdajama interesa države BiH. Niti neko to od nas traži”, kazao je prošle sedmice Nikšić.

Kadrovska rješenja

Čović je tada istakao kako je između HDZ-a i SDA ostalo samo nepovjerenje.

“Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koja su činila vlast u prošlom sazivu. Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima. Jedna posebna stvar je što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo”, kaže Čović.

Lideri stranaka su još tajnoviti kada su u pitanju kadrovska rješenje, a taj mozaik će se tek naći ispred njih. Za sada je izvjesno da bi Nikšić mogao biti premijer.

Koaliciju Osmorke čine SDP, Naša stranka, Narod i Pravda, Pokret demokratske akcije, Stranka za BiH, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Raport.ba